úterý 5. března 2019

Doba sušení dřeva

Při sušení dřeva se používá především výpočet absolutní vlhkosti dřeva pro stanovení počáteční, případně konečné vlhkosti dřeva. Nasákavost dřeva je schopnost dřeva v důsledku pórovité struktury nasávat vodu ve formě kapaliny. Množství přijaté vody závisí především na objemu pórů ve dřevě, který je. Zpravidla lze doba sušení určit na 1-roky. Jediným spolehlivým ukazatelem, který nám dokáže říci, zda je dřevo dostatečně suché nebo není, je elektronický vlhkoměr.


Výrobci staveb, nábytku a jiných výrobků ze dřeva ale dva roky čekat nemohou. Existuje více typů umělého sušení , které se liší nejen dle výše nákladů, ale také podle šetrnosti k danému materiálu a rizikům prasknutí. Dřevo se proto profesionálně suší v tzv.


Doba sušení měkkého dřeva pro. Na tuto úroveň se tvrdé dřevo dostane zhruba po 2-letech přirozeného sušení , měkké dřevo schne rychleji a zde postačí i jeden rok. Samovolné sušení prken a řeziva je šetrný a přirozený způsob přípravy. Přes letní období je však lepší nechat dřevo odkryté a nikdy jej nezakrývat po stranách. Jestliže skladujeme a sušíme dřevo pod převislou střechou u zdi domu, měli bychom zvolit nejlépe západní či jižní stranu.


Sušení palivového dřeva pod přístřeškem. Pro zajištění suchého kvalitního palivového dřeva je nutno zajistit prostor pro sušení a skladování. Dle roční spotřeby dřeva vznikají požadavky na prostory, na které. Při malém gradientu sice znehodnocení dřeva nehrozí, nicméně se značně prodlužuje doba sušení a celý proces se stává neekonomickým.


V naší sušárně je celý proces sušení řízen počítačem s nepřetržitým sledováním důležitých hodnot jako jsou teplota a vlhkost vzduchu, vlhkost dřeva na několika místech apod. Největší výhodou je ale doba sušení. Samozřejmě, liší se v závislosti na druhu dřeva a požadované zbytkové vlhkosti.


Při umělém sušení se řezivo nejprve ohřívá, teplota zvolna stoupá a vzduch se podle potřeby zvlhčuje. Nesmí být přiliš vlhký. Po důkladném prohřátí řeziva se vlhkost vzduchu v sušárně zmenšuje a teplota se zvyšuje na 90- 100°C (ve vysokoteplotních sušárnách až na 130°C). Jak dlouho schne řezivo z pily?


Rychlost a kvalitu sušení. Na dřevo nemyslete na poslední chvíli, ale minimálně půl roku před začátkem topné sezony. Lišty mají průměrnou tloušťku 30cm. Příliš široké proklady ztěžují sušení , příliš úzké mohou způsobit otlaky na sušeném dřevě a následně stopy na dveřích, zásuvkách nebo deskách borovicového nábytku. Schnutí dřeva je velice individuální činnost.


Vyschlé dřevo se pozná podle procentuálního obsahu zbylé vody. Ta se měří vlhkoměrem, když vlhkoměr nemáme, tak to prostě odhadneme. Ale obecně pro použití ve vytápěném bytě by měla být vlhkost dřeva do , pro použití v domku s kamny do a pro venkovní použití. S ohledem na velmi vysoký podíl vody v dřevní hmotě živých stromů (jádro až , běl až 2 ) a s ohledem na značné tvarové změny dřeva při vysychání je v naprosté většině případů nutné dřevo před zpracováním sušit. Zlepšuje se jakost dřeva a snižují se ztráty dřeva.


Komorové sušení Tento postup, nazývaný také sušení čerstvý. Prodej jehličnatého a listnatého surového dříví všech kvalitativních tříd. Veškeré námi prodávané dříví pochází z námi. Nedávno jsem vyskládal tuhle hromadu dubového dřeva a nechám ho vysychat roky.


Výsledkem je zároveň i dekorativní prvek do zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения