středa 2. listopadu 2016

Kvásek na buchtu

Tématické fráze: kvasek z drozdi jak udělat kvásek z droždí jak se dělá kvásek kvásek jak udelat kvasek kvasek na buchty jak zadělat kvásek kvásek na kynuté těsto jak dlouho nechat vzejít kvásek jak udělat kvásek na buchty jak dlouho kyne kvásek jak nechat vzejít kvásek kvásek recept jak se dela kvasek na buchty vzejít. Připravíme si tak kvásek. Obě másla necháme zvlášť rozpustit.


Mouku prosejeme do mísy. Všechno vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi minut vykynout na teplém místě.

Počkáme, až kvásek zdvojnásobí svůj objem a rozkvedláme v dolíku do droždí žloutky a mléko. Vše pak zaděláme do vláčného těsta. Zpracováváme tak dlouho, až se na těstě dělají puchýře a nechytá se vařečku a stěn mísy, ve které. Na každý kus těsta lžící položte část náplně, zhruba jednu ne zcela vrchovatou lžíci.


Poté spojte všechny čtyři rohy těsta a pevně je stiskněte k sobě. Nakonec stejně tak pevně stiskněte i čtyři boční otvory. Vezměte buchtu do ruky, trochu ji uhlaďte a položte na plech dobře vymazaný máslem.

Kdo by nechtěl buchtu péct, může místo ní koupit starší bílé housky, rohlíky, veku… Ovšem doma upečená buchta je výrazně levnější a na její přípravě opravdu nic není. V receptech kolujících po internetu se uvádí, že je nutno buchtu do jitrnic upéct čtyři dny předem. Založte si lievito madre – pšeničný kvásek původem z Itálie, chudší na kyseliny, tzv. Prý to je matka všech kvásků.


Je vždy dobré vědět, jak starý kvásek máte, abyste si mohli odvodit, kolik času zbývá do jeho „expirace“. Jestliže byl kvásek zadělaný v sobotu, expiruje následující sobotu. Opatrně zaděláme a pokládáme na vymazaný pekáč, každou buchtu pomažeme olejem a necháme ještě aspoň min. Po vykynutí těsto rozdělíme na díly a každý z těchto dílů na kousků. Každý kousek těsta rozmačkáme na placičku, doprostřed dáme náplň, zabalíme a upravíme do tvaru buchtičky.


Klademe vedle sebe do vymaštěného pekáče a každou buchtu potřeme po straně i shora rozpuštěným máslem. Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přiléváme vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu kynout. Přidáme celé vejce, kvásek a začneme promíchávat. Tématické fráze: pšeničný kvásek bagety z kvásku kvásek z pšeničné mouky recepty z kvásku recept na bagety z kvásku kvasek z psenicne pšeničné bulky z kvásku bagetky z žitného kvásku pšeničný kvásek recept recepty z pšeničného z kvásku bagety z žitného kvásku recepty z pšeničného kvásku kvásek psenicny.


Kde vzít první kvásek na domácí chleba bývá prvním problémem, který nás od pečení kvasného.

Rozhodně je na chuť nejlepší kvásek z varianty číslo tři, takže tímto ho vyhlašuji za jednoznačného vítěze ! Nebo můžete těsto vyloženě skoronalít – ne úplně jako buchtu , ale prostě ho udělat řidší. Prvních hodin nechávám „kynout“ těsto bez kvásku, na dalších hod přidávám kvásek. Vždy kynu pod igelitem a pod peřinou. Výsledek supr – těsto děravé. Buchta z hladké mouky recepty, které budete milovat.


Smícháme polohrubou i hladkou mouku, osolíme – na kilo mouky dáváme asi jednu malou lžičku soli. Odebraný kvásek přikrmíme opět 1g hladké chlebové mouky a 1ml studené vody, rozmícháme a když tento odebraný nakrmený kvásek zdvojnásobí svůj objem - nakyne, použijeme ho na pečení nového chleba. Na založení a udržování kvásku používáme obyčejnou vodovodní vodu. Někdo krmí kvásek jednou týdně, někdo doporučuje interval 3–dnů podle potřeby, jiní tvrdí, že jim kvásek vydrží až do příštího pečení. Pokud je však přechlorovaná, použijeme.


Je zkrátka potřeba to vyzkoušet. Jakmile budete mít připravený kvásek z předchozího bodu, přestěhujte ho do mísy k mouce. Zalijte mléčnou směsí a metličkou všechno promíchejte, aby vzniklo tekuté těsto téměř bez hrudek. Kvásek se aktivuje, což trvá asi hodiny. Zakryjte utěrkou a postavte na teplé místo, třeba poblíž vypnutého, ještě nedávno použitého vařiče.


Pořádně prodělám a udělám těsto, které se nelepí. Když těsto nakyne, tak začnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения