Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Upiecť domáci chlieb patrí k základným a ceneným zručnostiam každej ženy. Prináša pocit hrdosti, zadosťučinenia a radosti z tvorby niečoho prvotného, základného. Založení kvásku - video. Jmenuji se Pavla Habrnálová a můžete mě najít i na pečempecen fb stránkách.
Natočila jsem pro vás video, jak si založit doma svůj kvásek. Pro založení vlastního kvásku si především kupte žitnou mouku – mně se nejlépe osvědčila značka Bio Harmonie, ale principiálně může být jakákoliv žitná mouka (raději než pšeničná), ještě budete potřebovat vodu (lepší je odstátá nebo převařená), teplé místo (není úplně podmínkou, ale zvyšuje šanci na úspěch) a čas – naplánujte si zakládání. Co se týká pomerančové varianty, nevěřím tomu, že by probíhala nějaká zázračná selekce mezi „dobrými“ a „nedobrými“ kvasinkami , prostředí pomeranče není pro kvasinky přirozené, takže jim trochu trvalo, než se rozjely.
Dnes, v době hotových výrobků a polotovarů si málokdo na něj vzpomene. Prý kdo má čas se s tím dny bavit. Přitom on takovou velkou pozornost nevyžaduje, ale výsledek v podobě chutného domácího chlebu, který dodá energii a podpoří imunitu i zdravé trávení, určitě stojí za to.
Pretože momentálne žijem v španielsku a izbové teplota je cca stupňov a kvasok sa mi zdvojnásobil po hodine ? Dobry den, uz som vselico citala o kvasku a nerozumiem este jednej veci. Ked uz mam v chladnicke hotovy kvasok a idem piect, tak odoberiem lyzicu kvasku , zmiesam s mukou a vodou a necham hod a potom z toho kvasku co ide do cesta odoberiem lyzicu. No a dam to do cisteho pohara alebo to vratim k tomu staremu do chladnicky? Chcete si upéct domácí křupavý chleba?
Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. K založeniu materského kvásku potrebujeme: ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, jablko, fixku, lyžice, zaváraninový pohár, vodu deň do zaváraninového pohára dáme g ražnej celozrnnej muky zalejeme g vody pridáme – kúsky jablka bez jadierok poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo.
Nous proposons aux clients des vêtements originaux, de grande qualité et à la mode. Chcela by som sa spýtať, keďže to robim 1x, som na druhom dni a kvasok stale len raste, 1cm za pol hodinu! Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy.
Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň spomenie. Vraj kto má čas sa s tým dni zabávať. Zakladam nový kvások podľa Vášho návodu už v podstate druhý krát(prvý krát podľa iného návodu ale skoro rovnako) a výsledok je zas podobný – kým je kvások 1-3.
Dobrý deň, prosím pekne o radu. Chystáte se upéct chleba či jiné kynuté těsto a rádi byste vyzkoušeli svůj vlastní kvásek? Den čtvrtý: pečení a uchovávání.
Měl by mít výraznou vůni a kyselou chuť, ale ne moc agresivní. Z kvásku si můžete upéct svůj první kváskový chléb, na který můžete najít recept níže. Kvásek by měl být hotový.
K pečeniu domáceho chleba sa časom dostane každý, kto sa rád realizuje v kuchyni. Recept: Jednoduché založení a vedení kvásku. Musím sa priznať, že prvýkrát sa mi kvások nepodarilo udržať pri živote. Najprv sa zdalo, že sa má k svetu, ale po nejakom čase skončil a ja som bola smutná, lebo som ho brala tak trocha ako domáce zvieratko.
Aj keď kváskovanie vyzerá sprvu veľmi zložito a časovo náročne, oplatí sa to vyskúšať. Zakupila som si obidve Vase knihy. Mam len jednu otazku: Docitala som sa, ze pri vybere osatky musime brat do uvahy velkost chleba (cca kolko gramov surovin ma dany recept), ale ked by som chcela piect mensi chlieb 5g alebo 7g, ale v recepte su udavane mnozstva surovin na vacsi chlieb, ako si to mam prepocitat teda na mensi chlieb. Vypada celkem normalne, i bublinkuje po. Vše o kváskovém chlebu.
Poté, co jsme kvásek založili a upekli z něj první chleba, bude veškerá další péče spočívat v jeho krmení – tomu se mezi pekaři říká vedení kvasu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.