středa 23. listopadu 2016

Spaní pod širákem v čr

Pokud vám přeje počasí, stačí vám k spaní pod širákem pouze deka. V horším případě lze využít žďárský pytel (tzv. bivakovací pytel). Výhodou spaní pod širákem je minimum zátěže, protože nesete jen to nejnutnější. Při táboření můžete kromě stanování také rozdělat oheň.


Nejšetrnější k přírodě je pochopitelně bivakování.

Stan má podlážku a zanechává v přírodě větší škodu. V žádosti se zavázal, že při spaní pod širákem nepoškodí porost, nevytvoří žádný odpa nebude rozdělávat oheň a na jednom místě se zdrží jen jednu noc. Pokud to děláte podobně jako on, jistě víte, že takto pojaté bivakování neškodí přírodě víc, než když se v ní místo vás vyspí jelen nebo divočák.


Pod širákem “ můžete spát skoro všude. Pokud chcete pouze přespat pod širákem , tzv. Podle Jana Pejchy je možné ulehnout na karimatce ve spacáku kdekoliv, i v lese, v rámci běžného práva vstupovat do lesa, pokud je les nebo jeho část běžně přístupný veřejnosti, a to bez ohledu na vlastnictví. Nejlepší oblečení do přírody a pro přežití v ČR !

Bivakování a spaní v přírodě. Ekolist v této souvislosti oslovil správy chráněných území, aby se podělily o své zkušenosti s touto formou turistiky. A vyšlo najevo, že praxe dávno úředního šimla předběhla. Každý by si měl alespoň jednou vyzkoušet spaní pod hvězdnou oblohou – jak se hezky česky říká, pod širákem. Patří to k jedněm z nejhezčích zážitků a hlavně si díky tomu uvědomíte, jak jsme vlastně v celém nekonečném vesmíru maličcí.


V ČR je vstup veřejnosti možné omezit pouze dočasně v době páření zvěře nebo v případě, že v dané oblasti probíhá lov, lesní práce, či hrozí jiné nebezpečí (požár, polom). Zvláštní kapitolou jsou chráněné oblasti jako národní parky, kde je pohyb umožněn pouze po značených stezkách z důvodu ochrany vzácných druhů rostlin či zvířat. To není v zákoně ošetřeno a je tím pádem přípustné. Usínám sám pod širákem , slunce už dávno zapadlo a já spokojeně po únavném dni klimbám v polospánku. Když tu se z vedlejšího keře začnou ozývat zvuky tak nelidské, že se celý keř otřásá a chrochtání z něj se linoucí budí snad i mrtvé.


V ten moment jsem byl dokonale probuzený. Všechny Vás proto prosíme, v lese se chovejte slušně, myslete na to, abyste nepáchali žádnou trvalou škodu a nezkoušejte vše, co jste viděli v televizi. Nejen, že to může být zbytečně riskantní, ale často se jedná o řešení krajní nouze, do které se přeci jen při spaní v Čechách pod širákem jen těžko dostanete. Pokud strávíte noc pod širákem v ochranném pásmu či udělejte maximum, abyste nic nepoškodili a po svém odchodu nezanechali ani stopu. Přenocovat neviděn, neslyšen.


Tato varianta slibuje mnohem více dobrodružství.

Budete se snažit nebýt viděni, budete stavět přístřešek po západu slunce a balit ho před jeho. V infocentrech nás většinou poslali do čistíren, tak jsme vsadili na pračky v kempech. Jsou tam většinou na peníze nebo zakoupené žetony, tak by v principu nikomu použití nemuselo vadit. Vždycky jsme se zeptali, občas to vyšlo (na západním a části jižního pobřeží), občas ne (na jižním pobřeží od Tarify dál). Pod pojmem táboření si asi každý představí stan, nebo spaní pod širákem , dnes to je ale i ten náš karavan.


Táboření obecně u nás zakázané není, ale jsou místa, kde to zákon přímo zakazuje nebo kde to na obecních pozemcích může být obecní vyhláškou omezeno nebo i zakázáno, např. Vítej na webu Wild Camping TIPS. Najdeš zde tipy na místa po celém světě, kde se dá volně přespat. Web je určen pro všechny, kdo upřednostňují klidné přespání na divoko v přírodě před komerčními kempy.


Pod Kovadlinou procházíme Peklem - přesněji sedlem Peklo. Proč se jmenuje právě takto zjistíte možná, když do něj budete stoupat po modré směrem od Nýznerovských vodopádů. Užíváme si krásné stezky jak jen to v dusném dni jde a těšíme se na výhled ze Špičáku. Upřímně náladu za žužo dobrodrůžo mít budem a pod širákem budeme chtít přespat. A co se týče přespávání v přírodě: neměli jsme problém.


Nekempovali jsme sice uprostřed Ádru ani přímo na Ostaši , ale vždy stranou cest v lese. Občas jsme ani stan nestavěli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения