úterý 1. listopadu 2016

Vsakovací jímka velikost

Pro výpočet objemu vsakovací nádrže PLATÍ OD 1. Uvedený výpočet vychází z německé normy ATV-DVWK-A 13 která u nás byla obecně přijímána v době, kdy česká norma ještě nebyla. Ponecháváme jej zde například pro posouzení dříve provedených. Ano, stačí obvykle i vsakovací jímka (velká díra v zemi zasypaná štěrkem), také takové dvě máme.


Ale z těch se nezaleje zahrada :) Takže pokud chce člověk trochu šetřit a zalévat zahradu zdarma, je jímka dobrá věc. Já jsem to zlehka počítal podle nějaké kalkulačky srážek a vody potřebné na zavlažování zahrady.

Do vsakovací jímky se nasype 70cm plavenů frakce 50. Konstrukce vsakovací jímky s perforací v dolní třetině zajištuje potřebnou kapacitu. Po osazení jímky na vodorovný podklad provedeme napojení gravitační kanalizace.


Následně provedeme rovnoměrné obsypání tělesa jímky štěrkem v. Jak vypočtu velikost vsakovací jámy (vysypané kamením)? Jedná se o vsak dešťové vody ze střechy domu, je na to nějaký vzoreček? Plochu střechy máme 130m2.


RUBRIKA Rozvody a sítě Komentáře komentářů Města a obce nemají rády, když jim pouštíte dešťovou vodu do kanalizace – odpadní voda se tím totiž ředí a pak se jim v čističce hůř čistí. Retenční nádrž a vsakovací jímka jsou stavby, které se nekolaudují, proto by problém při kolaudaci být neměl.

Právě u vsaku hrozí nebezpečí, že voda začne prosakovat. Jsou ideálním řešením v místech, kde je nutné vodu vsakovat. Důležitá je právě velikost , protože voda v příliš velké nádrži se nedostatečně obměňuje a může docházet k její zkáze a pořízení příliš malé nádrže je zase zbytečnou investicí, protože srážková voda je brzy vyčerpána a je nahrazena pitnou“, vysvětluje Lukáš Mudroch. Samozřejmě, že se velikost vsakovací jímky počítá dle ploch a povrchů co jsou z nich dešťové vody do vsakovacího pole odváděny (plus objem vody z ČOV, pokud se do vsakovacího pole také napojena).


Další potřebné údaje pro výpočet je intenzita dešťě v dané lokalitě (dle tabulek resp. ČHMU), dále koeficient. Plánování, měření a vypracování vsakovací jednotky je prováděno dle normy ATV-DWK-A 138. U decentrálních jednotek se vychází z hodnoty 5-tiletého překračovaného množství srážek˝, tzn. U systému Mulda-Rigol se. Výhodou může být její nižší pořizovací cena.


Skružovaná vsakovací jímka je levné a efektivní řešení pro nakládání s dešťovými vodami. Příliš malé vsakovací zařízení způsobí akorát vydutí vody při naplnění a její odtok po povrchu. Vsakovací zařízení musí být správně navrženo. Jak správně nadimenzovat takové vsakovací zařízení, vám napoví speciální kalkulačky, které můžete najít na.


Správná velikost je nutná pro správnou funkci. Velikost jímky čerpací stanice a její technologické vystrojení je závislé na charakteru objektu, jeho vzdálenosti od veřejné kanalizace, výškovém rozdílu kanalizací a hodnotě průtoku. Pro RD je obvykle dostačující standardní varianta s jedním čerpadlem, popř.


U veřejných a komerčních objektů.

Jímka oficiální cestou není levnější a ještě musíte vyvážet odpad do čističky k tomu vhodné. Vyvážení na pole je taky černota. Pokud nebudete žádat o stavební povolení na rekonstrukci a máte hodné sousedy, vyrobte betonovou jímku, utěsněte a následně tvrďte, že je tam roky po dědovi.


Pak existuje varianta septik.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения