pondělí 6. března 2017

Pánev zeměpis

Pánev je v geomorfologii poměrně rozsáhlá sníženina, která vznikla tektonickým prohybem zemské kůry. Pánve jsou zpravidla vyplněny usazeninami mladšími, než jsou horniny jejich vyššího lemu. Záhorská nížina – váté písky, nízké borovice, rybníky, vinná réva, těžba ropy a zemn. INDICKÝ OCEÁN - Oceánské Pánve.


Vyhloubená geomorfologická jednotka, obklopená na všech stranách vyšším reliéfem, podmíněná tektonicky, s výplní (na rozdíl od kotliny) pánvovitě uložených usazených hornin, genezí spjatých se vznikem této geomorfologické jednotky. Velká pánev je domovem orla skalního a mnoha dalších ptáků, jako jsou krkavec velký, hrdlička karolinská, strakapoud americký a straka americká. Vyskytují se zde i nepůvodní druhy ptáků, které původně obývaly pohoří Ruby Mountains v Nevadě, velekur himálajský a koroptev polní.


Sichuanská pánev na západě tvoří poměrně izolovanou oblast pahorkatého terénu. Je známa intenzivním terasovým zemědělstvím. Qinghaisko - tibetská náhorní plošina – zabírá nejzazší jihozápad Číny.


Lužnice – pramení z rakouské strany Novohradských hor (Lainsitz), odvodňuje Třeboňskou pánev a vlévá se do Vltavy u Týna nad Vltavou. Vlévá se do Vltavy u Zvíkova (Orlická přehrada). Vídeňská pánev Alpínský Obr. Otava je zlatonosná řeka. Vrcholová partie Kamence.


POVRCH ČR VOŠ, SOŠ A SOU KOPŘIVNICE Krkonošsko – jesenická soustava Tvoří ji tři části. Severozápadní část leží v severních Čechách a je tvořena Krkonošemi. Konžská pánev je mělká sníženina ve střední Africe. Odvodňuje ji řeka Kongo a její přítoky.


Rozkládá se na území miliony km². Zarovnané dno leží v nadmořské výšce 300–5m. Na severu a na východě je ohraničena Krkonošsko-jesenickou soustavou, na jihu je omezena Českomoravskou soustavou a Poberounskou soustavou, na západě Krušnohorskou soustavou. All Italian Cities and Airports.


Wide selection of cars. DONBAS (= Doněck) – Kamenouhelná pánev , těžba černého uhlí, Ukrajina ASTENOSFÉRA – rozžhavené magma, po kterém se pohybují litosférické desky HALFA – textilní plodina, ze které se vyrábí celulóza, rohože, apod. EU, je v OSN – švýcarský frank – bankovní sektor celého světa – strojírenský prům. Na severu v oblasti Velkých jezer do ní zasahují výběžky vysočin Kanadského štítu, které kolem Hořejšího jezera dosahují 600–7m. Směrem k jihu pánev klesá a přechází v Mississippskou nížinu.


Jihočeské pánve jsou geomorfologickou oblastí, Českobudějovická a Třeboňská pánev jsou geomorfologické celky. K poskytování a zlepšování služeb nám pomáhají soubory cookie. Lišovský práh je geomorfologický podcelek, řadící se do. Prohlížením webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Z Pařížské pánve vybíhají na západ až do Bretaně pahorkatiny starého armorického masivu.


Na východ a jihovýchod se pánev zvedá do pahorkatin a vrchovin Arden, Champagne a Burgundska. Pobřežní nížina spadá od Calais na severu po poloostrov Cotentin na západě Normandie příkrými křídovými útesy k plážím. Nacházejí se převážně v nadmořských výškách 300–6m, místy dosahují až 7m n. FRANCIE Francie je republika, 3. Evropě, jejímž hlavním městem je Paříž. Povrch je převážně nížinatý (Francouzská nížina, Severofrancouzská nížina) a rovinatý (Pařížská a Akvitánská pánev ).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения