úterý 7. března 2017

Rýžování zlata v čechách

Historie rýžování zlata v Čechách má dlouhou historii, zlato tu rýžovali už staří Keltové. Dobrý den, zlatokopecké pánve jsou zatím rozebrané,“ odpověděla mi Eva Riedlová z Českého klubu zlatokopů, která má v klubu prodej pánví na starosti. V současnosti je ruční rýžování zlata spíše zábavou, na které se. Geologická charakteristika: V kvartérních nánosech Oskavy pleistocenního až holocéního stáří se vyskytují akumulace volného zlata ve. Vám chci povyprávět o jedné lokalitce, kde před námi už starci v potu tváře zlato rýžovali a sejpy na březích potůčku němí svědci.


Kde všude se u nás zlato rýžovalo? Existuje dokonce mistrovství světa v rýžování zlata a řada národních a regionálních soutěží. V dnešní době se z rýžování zlata stala spíše zábava a mnoho sběratelů s pánvičkami v ruce hledají mikroskopické zlatinky na místech, kde se před staletími lidé touto činností živili.


V Horažďovicích žije jeden nadšený sběratel, který za několik. Rýžování zlata bylo jedním z fenoménů našeho kraje. Z hlediska jejich množství je však nejdůležitější vlastní tok Otavy a její přítoky. Odhaduje se, že z českých ložisek bylo v minulosti vytěženo až tisíc tun drahého kovu. Velmi poučné je navštívit Museum rýžování zlata v Jílovém u Prahy, které patří k zlatokopeckým centrům v Čechách.


Má tvar čínského klobouku, neboli jde o kužel průměru až 50cm, hluboký až 12cm. Představte si skálu s křemennou žílou, uvnitř které je zlato. Zlato se vlastně nevytěží nikdy. Odpočívá si tam jako v konzervě. A když přijde třeba -stupňů Celsia, skála popraská a zvětrá, zlato se začne.


Celkové evidované zásoby zlata na hlavních ložiskách dosahují v současnosti cca 4tun zlata. S ohledem na doprůzkum lze reálně uvažovat o dosažitelných zásobách až 5tun. To by zcela pokrylo spotřebu zlata v ČR na následujících 1let. Nejvýznamnější pásmo se táhne ze středních do jihozápadních Čech v délce asi 1km. V letních parných měsících je to ideální příležitost vzít rýžovnickou pánev na jihočeské řeky.


Kromě zlata můžeme totiž vyrýžovat i nespočet těžkých vzácných minerálů. Tato rubrika bude zatím zaměřena na rýžování a dobývání zlata v jižních Čechách z pohledu historie a současnosti. Všechny potřebné produky na jednom místě. Internetové objednávky fungují bez omezení! Přihlásit se Registrace Ko.


Zde byl vytěžen kus zlata o hmotnosti kg. V oblasti Aljašky nebo Arizony dosahují největší zlaté nuggety maximální hmotnosti okolo kg. V Rusku na Sibiři byl objeven zlatý nugget o hmotnosti 1kg.


V Čechách jsou nálezy nuggetů o poznání skromnější. Ale i tak se povedlo na sklonku 19. Kromě rýžování zlata z rozsypů začali keltští horníci dobývat i horské zlato z křemenných zlatonosných žil. Předpokládá se, že během necelých tří století reprezentovala těžba zlata téměř tun.


V době stěhování národů byly doly i rýžoviska v Čechách opuštěny. Nová sláva přišla až se slovanským. Zažijte opojný pocit a narýžujte si zlato vlastníma rukama - funguje to velmi jednoduše ! J sme dva kluci a děláme co nás baví, hledáme poklady v řece - přečtěte si náš příběh a pojďte do toho také. Zabýváme se rýžováním zlata a rádi bychom, aby se naše zlatokopecká komunita rozrůstala v ČR i na Slovensku. V Česku dochází pravidelně k rýžování zlata na Otavě nedaleko obce Kestřany na Písecku ve zlatonosné řece Otavě.


Vraždilo a válčilo se s cílem zlato získat, při honbě za ním docházelo ke stěhování tisíců lidí. Při tom jde o chemický prvek, který je ve vesmíru poměrně běžný. Zastoupen je sice jen ve stopových množstvích, ale rozptýlen je dost. Speciální rohož, pro zachycení zlatinek při rýžování zlata pomocí rýžovacího splavu.


Dalším významným dodavatelem zlata do Otavy byla říčka Losenice s přítoky, jež odvodňují historická ložiska zlata u Kašperských Hor. Velmi starou tradici sahající do doby bronzové má rýžování zlata na severní Moravě mezi Olomoucí a Zlatými horami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения