čtvrtek 27. července 2017

Jiří jilík žítkovské bohyně

Cestu přes hřeben Bedové k chalupě bohyně Irmy Gabrhelové vedoucí po lukách s krásnými výhledy do krajiny Bílých Karpat, jsem absolvoval několikrát. Z prvních návštěv žádný dokument nevznikl, protože si to Irma nepřála. Sobotka, Žítkovské čarování (beseda v rámci Šrámkovy Sobotky) 22. Starý Hrozenkov, Kordárna, Žítkovské čarování (pro akci Zelená louka) 12.


Literaturou faktu se autor vydává po stopách bohyní, žen, které uměly věstit budoucnost, léčit nemoci, nalézt ztracené předměty i přičarovat lásku. Doporučuji, je to protiváha (malinko neprávem kultovních) Žítkovských bohyní od Tučkové, dozvíte se, jak to opravdu všechno bylo. Kniha Žítkovské bohyně Přidat komentář.


Velmi dobrá kniha, založená na osobních. Jiří Jilík - Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně : Po stopách lidové magie v Bílých Karpatech. Jsou zde také příběhy lidí, kteří se na některou bohyni obrátili. Barbory v Chřibech), Putování k hrobu praotce Čecha (Říp), Záhadný nivnický zvon (Nivnice) - autor Jiří Jilík , Dávám na vědomost, že jsem byl v podzemních prostorách (Buchlov), Kde se vzala, tu se vzala panica v černým šlajeru (Buchlov) a Za tajemstvím Hrobů (Chřiby) - autor Bořek Žižlavský.


Kdo napsal knihu Žítkovské bohyně ? Hodnocení, recenze, zajímavosti a informace o knize. Pravdivý příběh žítkovských bohyní – Jiří Jilík Jiří Jilík , držitel ceny Egona Erwina Kische, se ve svých studiích zabývá historií Slovácka. Zpracoval mimo jiné příběh Jízdy králů, jakož i příběh tzv. Co říkají ostatní - Napsat recenzi.


Na obvyklých místech jsme nenalezli žádné recenz. Před rokem touto dobou jsem dočetla knížku Kateřiny Tučkové: Žítkovské bohyně. Odehrává se na Kopanicích, v podhůří Bílých Karpat a vypráví osudy posledních bohyní, výjimečných žen, které v téhle odlehlé krajině léčily, předvídaly budoucnost a čarovaly. Jedním z největších kritiků bohyní byl i hrozenkovský kněz Josef Hofer. Vadilo mu, jaký vliv mají na zdejší obyvatelstvo, vadilo mu snad i to, že si některé bohyně udělaly ze svého „čarování.


Jedná se o spojení dvou dříve vydaných publikací. Téma žítkovských bohyní je především na Slovácku stále živé a pořád láká mnoho lidí, což je evidentní především ze zájmu o knihu samotnou. Jsme veřejná univerzální knihovna, kterou může využívat úplně každý.


Naším posláním je získávat, zpracovávat, uchovávat a poskytovat informace, literaturu a další kulturní hodnoty. Autor Jiří Jilík , fascinován moravskými Kopanicemi a setkáním s žítkovskou bohyní Irmou Gabrhelovou, nabízí čtenáři reálný obraz skutečného života. Je to opravdu příjemné rozšíření obzorů nejen pro ty, co už přečetli knihu Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové, ale zároveň i pro ty, co se na knihu teprve chystají, protože je to nádherné seznámení s tématem, ale i prostředím, ve kterém se vše odehrává. Znovu ještě upozornňuji, že se jedná o. Na moravských Kopanicích, v kraji bělokarpatských lesů a horských planin, se protínají siločáry minulosti a budoucnosti. Jen tak si lze vysvětlit, že některé ženy z osady Žítková uměly nahlédnout do dějů, které teprve nastanou.


Poolšavím - Cestou králů i špehýřů - Jiří Jilík. Je mnoho větších a známějších řek jako je Olšava. Spíš říčka, nežli řeka, ba dokonce potok, jak ji ve své kronice nazval kronikář Kosmas, je dnes stejně zapomenutá jako u. Hledáte Žítkovské bohyně od Jiří Jilík ,Olga Vlasáková?


Dnes objednáte, zítra vyzvednete… a můžete začít číst. Pvní kniha, kterou jsem četla o Bohyních byla Žítkovské Bohyně od Kateřiny Tučkové a tak mě zajímalo, když byl román upravený, jak to ve skutečnosti bylo. Jilíka byla další volba, která přichází s tímto tématem a uvádí fakta o kraji a lidech žijících na Žítkové.


Je trošku náročnější na čtení. Jiří Jilík se na Kopanice ještě několikrát vrátil a poté psal reportáže na pokračování do novin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения