středa 12. července 2017

Zitny kvasek

Na pohled už není tak krásný jako 2. Přesně to se mi stalo v létě, kdy jsem se pokoušela poprvé, tenkrát jsem usoudila že bylo moc vedro. V bytě není kam ho úplně schovat. Nicméně teď už odpočívá v lednici protože jsem na něj neměla čas. Jak má takový kvasek vypadat každý den. Dobry den, chtela jsem se zeptat, po druhem dnu mam vzdy kvasek krasny nabublany a krasne se mi zdvojnasobi do obeda, ale vecer najednou spadne, ale stale jsou v nem bubliny.


Treti den jesm zase prikrmila, ale uz tolik nebubla, vlastne skoro vubec, vcera touhle dobou uz byl dvojnasobny? Mozna tu na nej mam moc zimu? Dvakrát jsme domů dostali kvásek, ale ani jednou nám to s ním nějak nešlo.


Dlouho jsem uvažovala o tom, že zkusím kvásek od začátku sama, ale stále jsem se k tomu nemohla odhodlat. Možná jste už slyšeli nebo četli o tom, že naši předkové zadělávali chléb tzv. Díky němu chléb nakynul a výsledek byl údajně mnohem zdravější, než dnešní chléb a pečivo, zadělávané droždím nebo různými kypřícími prášky.


Zitny kvasek

Příprava a udržování žitného kvasu chce spoustu trpělivosti a lásky. O to víc vás potěší, až vytáhnete z trouby vlastnoručně upečený voňavý, opravdový chleba,“ říká Stáňa Moravcová, která v redakci pět měsíců kvásek živila a pekla to nejlepší pečivo na světě. Kvásek je hrst čistě namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou. Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka.


Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus. Kvasnice jsou v jakekoliv mouce vzdy pritomne. Aspon obden musite kvasek michat, protoze kvasinky potrebuji k zivotu kyslik a aspon obden jim dejte mouku na papani, treba jednu lzici. Cim je kvasek ridci, tim potrebuje vic jidla.


Zitny kvasek

Mne kvasek nedela bubliny, protoze je daleko hustsi, takze vyjede nahoru, kdyz ma mouku a kdyz nema co jist spadne. Chcete si upéct domácí křupavý chleba? Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Autor: Marietta Hodnocení: 1. Suroviny: žitná celozrnná mouka voda (převařená nebo odstátá) NA KVÁSKU NIC NENÍ, DLOUHÉ ČTENÍ, ALE VE FINÁLE JEDNODUCHÉ!


Tak se vše podařilo, kvasek ani do lednice nedávám, nestíhám péct chlebík :) tak kvasek dokrmím a pak pecu další. Chlebik je úžasnej, super. Ani nevím jak dlouho chleba vydrží měkoučký,protože je hned pryč :) dekuji Vám jak za recept,tak za ochotu a rady.


Zitny kvasek

Recepty vyzkoušené v praxi. Zásady ochrany osobních údajů. Voňavý domácí kváskový chléb chutná nejlépe! Určeno pro domácí výrobu žitného kváskového chleba.


Složení: žitná mouka BIO, startovací kultura Příprava: 1) 1kg žitné celozrnné mouky, 6–lžic přírodního kvásku, semínka a kmín smícháme do tuhého těsta. Pro založení vlastního kvásku si především kupte žitnou mouku – mně se nejlépe osvědčila značka Bio Harmonie, ale principiálně může být jakákoliv žitná mouka (raději než pšeničná), ještě budete potřebovat vodu (lepší je odstátá nebo převařená), teplé místo (není úplně podmínkou, ale zvyšuje šanci na úspěch) a čas – naplánujte si zakládání. Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Sdílejte s ostatními nadšenci chlebový kvásek pomocí mapy PečemPecen, přidat se může opravdu každý.


Zitny kvasek

V zásobě jsou i recepty na veškeré domácí pečení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения