středa 29. listopadu 2017

Rozdíl mezi svrchně a spodně kvašeným pivem

Mezi spodně kvašená piva spadá většina světové produkce, mimo jiné i ležák českého typu – pilsner. Spodně kvašená piva jsou vyrábněna při teplotách kolem °C. Poté měsíc a déle leží (od toho označení „ležák“) při teplotách blízkých nule což zajistí, mimo jiné, rozptýlení sirných látek vytvořených při hlavním kvašení. Piva lze zjednodušeně rozdělit podle druhu kvašení na spodně a svrchně kvašená. Proces přípravy je podobný, avšak liší se typem kvasinek a také teplotou kvašení.


Hlavní rozdíl mezi spodními a svrchními kvasinkami je v jejich schopnosti zpracovávat a přeměňovat jednoduché sacharidy obsažené v mladině. Dlouhodobě nejprodávanějším pivem je podle slov Radovana Koudelky svrchně kvašený ležák. Jaký je rozdíl mezi svrchně kvašeným a spodně kvašeným pivem ? Jedná se o středně silné až silné prokvašené pivo.


Je velmi hořké a existuje více barevných variací. V chuti můžeme pozorovat lehké. Rozdíl mezi svrchně a spodně kvašeným pivem popisuje pro laiky jako rozdíl mezi bílým a červeným vínem. Ke spodně kvašenému pivu je potřeba nízká teplota asi čtyři až šest stupňů. Právě to podle něj v minulosti výrobcům vaření tohoto piva komplikovalo.


Zásadní rozdíl mezi výrobou svrchně kvašeného a spodně kvašeného piva bychom totiž našli už v rámci tzv. Separace nádob se spodně a svrchně kvašeným pivem. V jedné a té stejné místnosti se nikdy nesmí vyrábět společně spodně a svrchně kvašená piva. Vždy dojde ke vzájemné kontaminaci svrchně kvašeného piva kvasinkami spodního kvašení a naopak, což má za následek znehodnocení várky.


Stejně tak nelze ve spilce se. Extra special bitter patří do skupiny světlých hořkých piv, mezi speciálně hořká a exkluzivně hořká piva. Barva bývá obvykle tmavší zlatá až lehce jantarová. Svrchně kvašené pivo ve stylu English Pale Ale, s vyšším obsahem alkoholu a silnějším chmelením.


Chuť je komplexní a poměrně výrazná, můžeme v ní. Začíná to už způsobem vaření, druhem použitých kvasnic, chmelů i sladu. Typicky bude svrchně kvašené pivo výraznější ve vůni, komplexnější chutě, na které nejsme u ležáku zvyklí. Z čeho se pivo vyrábí snad každý ví, ale jaký je rozdíl mezi spodně a svrchně kvašeným pivem už není všeobecně známo. Jak probíhá výroba piva a jaká je jeho cesta až k Vám?


Proč po některém pivu někoho bolí hlava a někoho ne? Co pivu nejvíce ublíží? Světově nejpopulárnější způsob výroby piva.


Slovo „ležák“ znamená, že pivo po kvašení leží v chladu. Tyto piva jsou tradičně spodně kvašená za nižších teplot než svrchně kvašená piv. Nejčastěji při teplotě mezi až °C, následně zrají a jsou skladovány při teplotě blízko bodu mrazu.


Tak vznikl Baltic Porter, který se stal populární zejména v tehdejším Dánském a Švédském království a carském Rusku (dnes je Baltic Porter spodně kvašený). Potom, co jistý londýnský obchodník daroval toto pivo na carský dvůr pro samotnou carevnu Kateřinu II, následně povolila zásobovat tímto pivem carský dvůr. Pokud se domníváte, že by pro vás neměl být problém začít s pivem spodně kvašeným , pak budete potřebovat velkou lednici nebo velmi chladný sklep. Složitější a náročnější je i vlastní výroba, proto je skutečně dobré začínat s jednodušším svrchně kvašeným pivem.


V českých zemích se před nástupem průmyslové výroby spodně kvašeného piva (okolo poloviny 19. století) vařilo hlavně pivo pšeničné. S příchodem ležáku ovšem upadlo prakticky do zapomnění (na rozdíl od např. Německa). V dnešní době ovšem svrchně kvašené pšeničné pivo znovu zažívá rozkvět, zejména v. Domácí vaření piva, aneb jak na to.


Milí pivní přátelé, Dnes si trochu povíme o domácím vaření piva. Jako pivní fanatik jsem si před několika měsíci řekl, že bez toho, abych si zkusil svojí první várku, bude mé pivní fantazírování, filosofování a psaní stále jakoby nedotažené. Rozdíl mezi nimi nemusí být velký, na trhu najdete „desítku“ s obsahem alkoholu, zatímco klasická dvanáctka Pilsner Urquell ho má jen o tři desetiny procenta více –. Ochlazená mladina je přemístěna do spilky, kde na ni čekají hladové kvasinky, které velkou část cukrů přemění na alkohol a oxid uhličitý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения