středa 15. listopadu 2017

Kardamon chuť

Kardamon chuť

Free Shipping Available. Autor: Thinkstockphotos. Kardamón zdravé a vzácne korenie3. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie. Zelený kardamom je jedno z nejdražších koření na světě (v přepočtu na váhu), ale stačí ho jen malé množství k vytvoření chutě.


Kardamon chuť

Nejlépe se skladuje uvnitř lusku, protože jakmile jsou semínka obnažena nebo namleta, rychle ztrácí svou chuť. Mletí lusků a semen dohromady snižuje jak kvalitu, tak cenu. Jakou má kardamon chuť ? Zkusíme to popsat co nejlépe a nejvěrněji: chutná kořenitě a lehce nasládle.


U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních. Plody byliny kardamovníku obecného (zelená zrna) obsahují semena a jsou vysoce ceněným kořením. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla.


Kardamon chuť

Aromatizují se jím steaky, mletá masa. Vedle šafránu a vanilky je třetím nejdražším kořením. Jeho kouřové, květinovo-sladké aroma hraje v indické a arabské kuchyni důležitou roli. Používá se do směsí koření a sladkých pokrmů.


Jedná se tropickou vytrvalou bylinu, která na trh přichází ve formě celé nebo mleté. Semena mají silné kafrové aroma s vůní po citrónu. Nejprve semena chutnají ostře poté nahořkle. Přidává se do indických a arabských pokrmů z masa. Má jemne sladkastú a zároveň korenistú chuť , nádych citrónový, ale jeho typická vôňa sa používa aj pri výrobe a parfumov.


V našich podmienkach sa pestovať nedá a tak sa stáva výsostne dovozovým artiklom. Jeho malá časť sa nachádza aj v kari korení, ale najlepšie účinky má samozrejme kardamon vo svojej čistej forme. Vedľa šafranu a vanilky je tretím najdrahším korením. Jeho dymové, kvetinovo-sladká aróma hrá v indickej a arabskej kuchyni d. Příjemným bonusem je i to, že prospěje vašemu zdraví.


Postupně se pak dostal třeba do Řecka a Egypta. Pomáha aj pri nutkaní na vracanie, žlčníkových problémoch, hemoroidoch, pocite pálenia či celkovej slabosti. Podporuje trávenie, chuť do jedla odstraňuje zápach z úst, posilňuje a stimuluje myseľ. UPOZORNENIA Možná senzitivita pokožky.


Ak ste tehotná, dojčíte, alebo ste v lekárskej starostlivosti. Z rastlinky sa potom získavajú semená, ktoré môžu byť v troch podobách. Zelené tobolky majú najjemnejšiu chuť. Podobné, len vybielené, sú biele tobolky. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý.


Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin. Pro přípravu chutného a zároveň zdravého jídla je třeba experimentovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения