středa 1. listopadu 2017

Etiketa u stolu

Etiketa u stolu

Naučte se správně vejít do restaurace, elegantně se posadit a chovat se jako dáma. V rodině dostávají děti základ chování u stolu. Televizní seriál České televize a FreeComu. Imperial Hotel, pátek 17. Etiketa u stolu v Ostravě!


Novinky, lístky, nejnovější info, stejně jako program a vstupenky na nejlepší akce najdete na GoOut. Na pořadu dne jsou formální i neformální obědy, večeře, obchodní setkání u stolu , slavnostní tabule v luxusních restauracích, ale i večeře na návštěvě u přátel. Královský banket aneb etiketu u stolu s Ladislavem Špačkem.


V prostorách nádherného Arcibiskupského paláce jsme si názorně ukázali, jak se má stolovat. Ke stolu je třeba, aby člověk přišel čistý a upravený. Usedá se bez hluku, ne těsně ke kraji stolu.


Etiketa u stolu

Po celou dobu jídla jsou ruce nad stolem, nebo lehce položeny na okraji - ovšem bez loktů. Paže jsou při těle, při jídle se používá pouze dolní části horních končetin. Hlava je volně skloněna, sousta se donášejí k ústům, nikoli naopak. Je obvyklé sedět u stolu a mírně se opírat o celé sedadlo židle nebo stoličky. Během rozhovoru se sousedem není obvyklé zvyšovathlas, obrátit se na něj by měl jen hlavu.


Nohy by měly být udržovány v blízkosti křesla. Vytažení je není přijato. Vstupenky a informace o nadcházející akci. Zážitková večeře z vybraných surovin a skvělá vína vybraná someliérem právě k pokrmům. Navíc spousta komentářů a vyprávění k jednotlivým situacím, pokrmům a nápojům a navíc setkání s přáteli.


Setkávání s lidmi má svoje zásady a doporučení a pomáhá nám navazovat obchodní i osobní přátelství. Ano, tento kurz lze uplatnit jako náklad firmy. Stolování, tedy chování při konzumaci jídel a nápojů, patří mezi „odvětví“ korektního chování, která považuji za základní. I přesto se v našich zemích setkávám s tím, že většina lidí drží příbor špatně, neovládá základní techniky konzumace nápojů, neumí jíst pečivo a ani sedět u. Pravidla etikety pro děti: na večírku, u stolu , v rodině, ve škole, v divadle, chování na ulici, na veřejných místech. Od jakého věku by se člověk měl začít učit etiketu řeči, telefonu, pravidla pro dobrou objednávku, komunikaci, zdvořilost?


U stolu je vhodná nezávazná konverzace, monolog, pokud nejde o proslov, přípitek nebo poděkování, je nevhodný. Vyhýbáme se nepříjemným a nevhodným tématům, hlasitost přizpůsobíme prostředí, ve kterém se nacházíme. Zbytečně negestikulujeme. Mluvíme srdečně, s úsměvem, nikoli s plným ústy.


Podle černé šipky se zorientujete v místnosti a červená šipka Vám ukáže, kde přibližně sedíte. Při příchodu ke stolu si nesedáme dříve než hostitel nebo u stolu přítomné dámy. Při usazování hostů u stolu se opět uplatňuje staré dobré pravidlo společenské přednosti: starší mají přednost před mladšími, ženy před muži, společensky významní před méně významnými.


Usazování hostů u stolu je vůbec kousek značně náročný, pro­tože hostitel musí dbát na mnoho dalších okolností.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения