čtvrtek 5. července 2018

Hruskova povidla bez cukru

Připravte si hrušková povidla bez cukru. Na povidlech si mohou konečně pochutnat i diabetici. Odrazují vás od domácího zavařování ta kvanta cukru , která přijdou do každé sklenice? Použijte místo něj špetku soli.


Zkuste to s jablky či hruškami podle receptů makrobiotičky Dagmar Lužné.

V kuchyni vždy otevřeno. V takovém případě je ale raději sterilizujeme, aby naše práce a energie nepřišla vniveč. Opatrné povahy sterilizují pro jistotu i povidla s cukrem.


Naši předkové nesterilizovali, nepřidávali cukr, povidla. Radsi jsme zacali s 200g cukru ale vsechny ostatni ingredience podle receptu. Vysledek je neskutecne dobry. Cukru můžete klidně i ubrat – slouží sice jako přírodní konzervant, ale jestli máte zralejší ovoce, obsahuje ho samo více.


Do švestkových nedávám badyán.

Je to nejjednodušší způsob, jak si připravit skvělá povidla. Recept sem vkládám s dovolením kamarádky Janulky, Janičko díky ! Ta „pravá“ povidla jsou vždy bez přidání cukru. Jestli péct nebo vařit je jedno. U hruškových přidávám nakonec zázvor. Dobré je nechat vyloupané švestky s octem přez noc odležet.


Cukr se přidává, jen pokud je ovoce málo sladké, ale minimálně, na hruškové jsem dávala na kg hrušek. Babiččina povidla bez cukru a míchání rozlijeme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a postavíme na víčko. Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. A také skoro bez práce.


Prostě je strčíme do trouby a počkáme. Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající. Zralé hrušky jsou přirozeně sladké, proto není třeba již dále přislazovat, pokud chcete méně sladší variantu. Hrušková povidla bez cukru.


Jako konzervant používám v tomto případě mořskou sůl, která ještě více zesílí sladkou chuť hrušek. Nemusíte se bát, že povidla budou slaná, naopak budou sladká tak akorát.

Od svých odběratelek a klientek jsem dostala jasný úkol :-). Najít a otestovat snadný recept na švestková povidla , která se dělají v troubě bez míchání a jsou ideálně bez cukru. Jelikož jsem byla sama zvědavá, jestli takový recept najdu, pustila jsem se do hledání. KEHLwd Troubu mám od firmy MORA v rámci spolupráce. Nevíte co vařit k večeři?


Ester: Paní Ester nebojte se, po přidání cukru a dalším 20-ti minutovém povaření povidla určitě ztmavnou. Na lívancích budou chutnat skvěle (můžete zkusit i můj recept na lívance, který najdete ve sladkém pečení). Suroviny: Asi kg zralých švestek, slivovice, rum. Povidla bez cukru pečená v troubě. Příprava: Švestky vypeckujeme, dáme do hlubšího plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 1stupňů.


Přibližně po hodině pečení je promícháme, pak ještě za půl hodiny. Asi za hodiny jsou povidla hotová – tedy všechna voda se z. Jablka podlejeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše, tj.


Hotová povidla nalejeme do vyhřátých sklenic, uzavřeme a při °C sterilujeme minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения