středa 4. července 2018

Káva s mlékem škodlivá

Po tomto měsíci doporučují malou zkoušku – vypít kafe s mlékem a prý uvidíme, jak se tomu žaludek, respektive dvanácterník bude bránit. Pokud ovšem bez kávy opravdu nemůžeme být, doporučuje se jedna černá káva denně, asi hodinu po obědě, kdy se cítíme trochu ospalí. Pozor, ale nedávejme si k ní dortík se. O tom, jak působí káva na naše játra, si přečtěte v našem dalším článku.


Na každém šprochu pravdy trochu? Fakt o nepříznivých účincích kávy s mlékem se mezi lidmi roznesl opravdu rychle. Ale i zde platí, že svět není černobílý, a tak ani pohled na pití kávy s mlékem není jednobarevný. Možná si říkáš, proč bys s tím měla přestat, když ti to nepůsobí žádné nepříjemnosti.


No, nám to taky nepůsobí žádné nepříjemnosti, ale to bude asi tím, že důsledky pití kávy s mlékem se vyskytnou až po delší době konzumace. S každou touhle kávou totiž posíláme do boje dvanácterník, který se kvůli. Káva s mlékem se pije snad odjakživa a kdyby byla škodlivá , tak o tom již dávno víme. Závěr – káva s mlékem není o nic víc škodlivá , než bez něj. Spojení kávy s mlékem se podle některých zdrojů může zdát jako nešťastný způsob, jak si jinak zdravé potraviny zkombinovat do nebezpečné směsi.


Jde ovšem jen o nepodložené dohady, píše František Vyskočil z Fyziologického ústavu Akademie věd. Není důvo aby se káva s mlékem „nesnášely“. A nejhorší je kombinovat ji s mlékem. Protože když káva s mlékem doputuje do dvanácterníku, což je začátek tenkého střeva, ten se dostane do křeče, zavřou se vývody a trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přichází problémy se zažíváním. Oficiální odborníci by argumentovali takto: pokud by káva s mlékem škodila, odborné kruhy by ji zakázaly (nebo přinejmenším před ní varovaly).


To je samozřejmě nesmysl, to by se neprodával alkohol, tabák, margaríny ani sušenky. Káva s mliekom sa dostane do žalúdka, kde je kyslé prostredie. Keďže kombinácia kávy a mlieka vytvára kyslú reakciu, daný človek pociťuje v žalúdku príjemné uvoľnenie. No zo žalúdka prechádza do dvanástorníka, kde už je zásadité prostredie.


Keďže spomínaná káva s mliekom vytvára kyslú reakciu- dvanástorník. Je to i hodně subjektivní. Když vám někdo řekne, že vám káva s mlékem škodí, tak existuje pravděpodobnost, že mu vynechávání kávy s mlékem opravdu pomůže, řekl TN. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy a dodal: Také hodně záleží na tom, jaké mléko si do kávy dáváme a kolik. O tom, že káva s mliekom by sa nemala piť ste už určite čítali aj pred publikovaním vyššie spomínaného článku.


Väčšinou to bolo v spojení so zníženou absorpciou antioxidantu kyseliny chlorogénovej – teda že mlieko v káve nás oberalo o tie najväčšie benefity z jej pitia. U ľudí, ktorí pijú pravidelne aj viac. Je káva s mlékem škodlivá ? Cappuccino se připravuje z jedné dávky espressa a horkého mléka do šálku o objemu 150–1ml. Původní cappuccino má tři vrstvy, a to espresso, horké mléko a našlehanou pěnu. V současnosti se mléko často šlehá do mikropěny, která tvoří jen jednu vrstvu.


Káva obsahuje antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí buněk. Posilují tak odolnost nervového a imunitního systému. O směsi kávy s mlékem se lživě tvrdí, že mléko potlačí účinek kofeinu. Nicméně mléko nemá na účinek kofeinu žádný vliv. Naopak působí na sliznici žaludku a zmírňuje prudký.


Kafařský průmysl silně tají skutečnosti, že pravidelná dávka kávy s mlékem denně může mít přivodit lidem řetězec zdravotních problémů. Samozřejmě, jinak by přišel o velké zisky! Když si chcete dát kávu s mlékem , udělejte si běžnou kávu a do ní dolijte mléko, tak jak se připravuje oblíbené lattè macchiato s napěněným mlékem.


Mléko trochu potlačí účinky kofeinu a káva bude mít jemnější chuť. Jít radši s dětmi do lesa na maliny? Máme moc práce… Bludný kruh…není třeba pokračovat… následky známe. Když už se budeme zabývat hledáním náhražek za klasického “turka”, je prý lepší alespoň káva přefiltrovaná, která prý velké množství škodlivin ničí, nebo i instantní.


Jediný fakt, který z tématu vyplývá, je, že káva s mlékem může prokazatelně vadit u osob, které trpí přecitlivělostí na mléčný cukr a mléčnou bílkovinu. Telefonní záznam s odbytím MUDr. KODLIVÁ KÁVA S MLÉKEM ! Autoři této smělé teorie, která vyděsila půl Česka, jsou manželé Beáta a Július Patakyovi.


Jejich názory na škodlivost oblíbené ranní dávky popudily odbornou veřejnost a přivolaly vlnu dotazů od pijáků černého moku. Možnost obhájit svá tvrzení dostali manželé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения