čtvrtek 10. prosince 2015

Špatný úchop tužky

Mezi nejčastější nesprávné úchopy patří tzv. Jak vypadá špatný úchop tužky ? Správný úchop bychom měli rozvíjet a korigovat již od prvních pokusů dítěte o kreslení. Děti se muasí naučit spojit paleček s ukazováčkem a prostředníčkem, aby vznikla špetka. Ta pomáhá správně uchopit předměty, a to i pastelky. Postupným rozvojem kreslení se vytvářejí předpoklady pro budoucí správné psaní.


Pokud vaše dítě nerado kreslí, stojí za to. Malé děti teprve s uchopováním psacího náčiní experimentují. Sevřená ruka je většinou kolmo k podložce a pohyb vychází z lokte a ramena. Je to úchop pro děti fyziologický, dítě zatím neovládá jemnou motoriku prstů. S přibývajícími zkušenostmi se tento úchop mění a přechází na úchop prstový.


Pokud si dítě totiž zafixuje špatný úchop , náprava trvá mnohem déle. Na tomto úchopu se podílejí čtyři prsty – palec, ukazováček, prostředníček a prsteníček, který tužku podpírá. U dětí s tímto úchopem je potřeba včas nastavit a fixovat. Správné psaní a především úchop psacích potřeb není tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. Jste si opravdu jisti, že vaše dítě drží psací potřeby správně?


Zjistě prostřednictvím následujících obrázků a ra jak opravdu správně psát. Pro nacvičené správného úchopu existují násadky na tužky , které člověka donutí ty prstíky dát tak, jak je napsáno - úchop mezi palec a ukazováček a podložit prostředníčkem. Děti se nutí do toho, aby pak při psaní se jim lépe uvolňovala ruka, netlačily na tužku a hlavně aby nevznikaly křeče. Pokud mají rodiče špatný úchop psacích potřeb, často se stává, že to dítě od nich odpozoruje, případně ho to i sami naučí. Rodiče by tedy měli začít u sebe, a pokud si nejsou jistí, měli by se zeptat odborníka, jímž je v tomto případě pedagog, případně speciální pedagog.


Nesprávné držení tužky (pera) a silný tlak na psací náčiní. Když vidíte, že dítě při kreslení nebo psaní „ryje“ do papíru, je čas přerušit práci a uvolnit ruku nebo nejlépe uvolnit se celkově. Chcete mít jednou doma veselého školáka, pro něhož je plnění domácích úkolů radostí a škola ho baví? Nepodceňujte správný úchop psacích potřeb u svých potomků.


Proto se dítěti lépe kreslí s měkčí tuhou, která má velký obsah pigmentu. Nejvhodnější jsou tužky trojhranné. V současné době je velký výběr ergonomických tužek, které odpovídají velikosti dětské ruky a podporují správný úchop.


Dotaz špatný uchop tužky 8. Je vysokofunkční autista,ADHD těžké farmakorezistentní. Máme velký problém ho naučit správný uchop tužky jakékoli napsání čísla nebo písmena je boj na hodiny. Jestliže má dítě špatně vyvinutou hrubou a jemnou motoriku, netrpí žádným postižením, které by mu v držení tužky bránilo, je správného úchopu určitě schopné. Proto než začnete se správným úchopem, ujistěte se, že má dostatečně rozvinutou jemnou motoriku a umí uchopit lžíci. Mezi předškoláky je mnoho dětí, kteří trpí grafomotorickými potížemi.


Těžkopádné a křečovité písmo či nezájem o kreslení jsou projevy, které by mohly rodiče upozornit na to, že je potřeba dítěti pomoci s nácvikem správného držení psací potřeby. Podle ní se správný – takzvaný špetkový – úchop většinou objevuje kolem čtvrtého roku života a kolem pátých narozenin se fixuje. Některé děti to zvládnou samy, jiné ne, a je tedy na rodičích, aby je opravovali a nastavovali jim ruku do správné polohy.


Jaké máte ověřené pomůcky u dětí, co mají špatný úchop psacího náčinní? Trojhranné pastelky máme. Zajímají mě hlavně věci pro menší děti (3-let).


Klidně beru i další rady a tipy (děláme toho hodně, ale víc hlav, víc ví). I o tom se diskutuje na Modrém koníku. Přečti si zkušenosti a názory ostatních.


Rozhodně doporučuji úchopu tužky věnovat náležitou pozornost. Kladívkový úchop - křečovité (spastické) držení, ruka ještě není uvolněná, objevuje se zpravidla u dětí, které začínají chytat tužku. Tříprstý úchop - neumožňuje uvolněný pohyb zápěstí ve všech směrech, ruka se zejména při psaní rychle unaví. Za mnoha problémy se psaním v dospělosti totiž stojí často právě špatný úchop , který jsme si vypěstovali v dětství.


Jaký je správný úchop ? To, jakým způsobem držíme v ruce pero nebo tužku, ovlivňuje typ našeho písma, efektivitu psaní i fyzické zatížení ruky. Když jsem chtěla poradit ve školce od učitelky, která vede kroužek grafomotoriky pro předškoláky, tak mě řekla, že má ještě čas. Jenže nechci, aby si špatný úchop tužky zafixoval.


Plastový nástavec umožňuje dvě polohy prstů vzhledem k hrotu tužky. Nástavec má přesně vyznačené plošky pro prsty, písmeno „R“ označuje polohu palce pro praváka, písmeno „L“ pro leváka. Předností nástavce je možnost umístění ukazováčku v poloze blíže k hrotu pro snadnější úchop.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения