pondělí 23. května 2016

Glutaman sodný škodlivost

Až do druhé světové války patřilo umami mezi exkluzivity asijské kuchyně. Glutaman si získal i zbytek světa. Během asijsko-pacifické války okusili chuť glutamanu američtí vojáci.


Ti s překvapením zjistili, že jídlo Japonců. Tato kyselina je jednou z přirozených aminokyselin, které obsahují živé organismy. Tvoří ji bezbarvý krystalický prášek bez jakékoli vůně, ovšem s masovou chutí.


Právě kvůli této chuti ji potravinářský průmysl. Z chemického hlediska je L- glutaman sodný krystalem soli kyseliny L-glutamové. Jde o bezbarvý prášek bez vůně, který se vyznačuje lehce masovou chutí. Vzhledem k tomu, že glutamát sodný je neurotransmiter a podílí se v našem těle k přenosu nervových impulsů, panuje podezření, že by jeho konzumace mohla ovlivňovat právě činnost mozku a přemíra jeho používání by mohla působit rozvoj neurologických nemocí, včetně Alzheimerovy choroby, ale i mnohých dalších. Obsah glutamanu sodného v polotovarech, výrobcích z hovězího, vepřového, v klobásách je asi – vůči hmotnosti surovin.


Ačkoliv je glutaman sodný rizikovou potravinovou přísadou, oficiální instituce a experti došli k závěru, že není nutno výslovně jmenovat glutaman sodný jako ingredienci přítomnou v potravinách. Pokud na seznamu ingrediencí figuruje inosinan nebo guanylan sodný , je vždy přítomen i glutaman sodný , ačkoliv není uveden. Je to bezbarvý krystalický prášek bez vůně a mírné masové chuti. Je obsažen v sójových omáčkách i ochucených slaných. Nejde totiž o kyselinu glutamovou, patřící k aminokyselinám, které si tělo umí samo vytvořit.


Táto kyselina je jednou z prirodzených aminokyselín, ktoré obsahujú živé organizmy. Tvorí ju bezfarebný kryštalický prášok bez akejkoľvek vône, avšak s mäsovou chuťou. Práve kvôli tejto chuti ju potravinársky. Ak trpíte na glutámatovú intoleranciu (viac nižšie), mali by ste dôkladne sledovať zloženie potravín a glutamátu sa vyhýbať. Ako sa glutamát sodný metabolizuje?


Hydrolyzovaný protein, glutaman sodný , MSG je jedním z nejnebezpečnějších umělých potravinářských přísad. Je-li na výrobku napsáno „chuť identická s přírodní“, jedná se o E6a Ev cizině se označuje jako MSG. Jedná se o deriváty kyseliny glutamové, která je obsažena ve všech bílkovinových přírodních.


Zarážející je, že tyto látky jsou schválené, přičemž se dobře ví, o jejich zničující škodlivosti. Oni ti číňani jsou jinak úplně zdraví, protože jedí relativně zdravě - neloupaná rýže,mnoho zeleniny,málo tuku a cukru atd. Nutno jen dodat že výše zmiňovanou studii si u WHO objednali a zaplatily právě výrobci glutamátu. Je proto obsažen v potravinách s vyšším obsahem bílkovin. Někteří asijští kuchaři tvrdí, že glutamát je vedle.


Je zvláště populární v korejské, japonské a čínské kuchyni. Tento pocit Japonci nazvali umami (ostrý), čo je jedna zo základných chutí spolu so sladkou, kyslou, horkou a slanou. Umami může být popsána jako chutnost a její název pochází z japonského slova umai, což znamená chutný.


Vysvetľuje, že glutaman sodný sa v potravine môže vyskytovať aj úplne prirodzene – ide o tzv. Správne označenie by teda v prípade, že výrobca glutaman do potraviny nepridal bolo: „bez pridaného glutamanu“. Právě jemu vděčí jídlo z čínských restaurací ta svou výraznou nezaměnitelnou chuť. Dala by se také popsat slovy silnější nebo také masovější.


Je skutočne pravda, že je to nebezpečná a škodlivá látka? Kde sa nachádza a koľko ho môžeme skonzumovať? Nedokáže si je však sám vytvořit a je odkázaný na příjem zvenčí v podobě potravy a tekutin.


Ionty sodíku a chloru jsou nezbytné pro normální fungování pochodů v organismu. Poslednou nebezpečnou skupinou „éčok“ sú zvýrazňovače chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения