úterý 17. května 2016

Káva s mlékem rakovina

S jakými fakty, mýty či polopravdami se nejčastěji o kávě s mlékem setkáváme? Káva s mlékem způsobuje trávicí potíže. Je možné, že někdo je na pití kávy jak samotné, tak s mlékem citlivější. Může se to stát z několika důvodů. Spojení kávy s mlékem se podle některých zdrojů může zdát jako nešťastný způsob, jak si jinak zdravé potraviny zkombinovat do nebezpečné směsi.


Jde ovšem jen o nepodložené dohady, píše František Vyskočil z Fyziologického ústavu Akademie věd. Není důvo aby se káva s mlékem „nesnášely“. Asi ze samotného názvu mé úvahy moc nepochopíte, ale tohle je opravdu něco, co chci vynést na světlo světa :-). Většina mých známých a klientů o mě ví, že jsem takový detektiv Kolombo, co se týče příčiny vzniku symptomu a nemoci.


Je to i hodně subjektivní. Když vám někdo řekne, že vám káva s mlékem škodí, tak existuje pravděpodobnost, že mu vynechávání kávy s mlékem opravdu pomůže, řekl TN. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy a dodal: Také hodně záleží na tom, jaké mléko si do kávy dáváme a kolik. Mnoho ľudí si ju dáva hneď ráno po prebudení, alebo len tak v ich „kávovej chvíli“. No našťastie sa dostáva stále viac do povedomia vplyv vonkajších a vnútorných podnetov na naše psychické, telesné a duševné zdravie.


Jeden by mohl podobné názory považovat za snahy o sebezviditelňování se, ovšem jak tomu skutečně je, to nemůžeme s jistotou vědět. Jediný fakt, který z tématu vyplývá, je, že káva s mlékem může prokazatelně vadit u osob, které trpí přecitlivělostí na mléčný cukr a mléčnou bílkovinu. Protože když káva s mlékem doputuje do dvanácterníku, což je začátek tenkého střeva, ten se dostane do křeče, zavřou se vývody a trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přichází problémy se zažíváním.


Naopak, v káve bol dokázaný celý rad rôznych látok s antioxidačným a protirakoviným účinkom. Káva , ateroskleróza a choroby srdca a ciev. Autoři této smělé teorie, která vyděsila půl Česka, jsou manželé Beáta a Július Patakyovi.


Jejich názory na škodlivost oblíbené ranní dávky popudily odbornou veřejnost a přivolaly vlnu dotazů od pijáků černého moku. A dále tvrdím, že z kávy s mlékem či dalšími zmíněnými „doplňky“ se stává společenský nápoj, nikoliv primárně stimulant, jakým je káva samotná. Jako steak a svíčková Tím, že kávu s mlékem (café latté nebo kapučínko) pijí především ženy (někdy i dva až tři hrnky či sklenky denně), nastává u nich problém nepřiměřeného příjmu energie.


Co káva s mlékem podle terapeutů v našem těle dělá za paseku? Podle nich obyčejná ranní káva s mlékem , na které si pochutnávají miliony lidí, způsobuje křeče dvanácterníku. Tím se zavřou vývody a trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přichází problémy se zažíváním,“ tvrdí manželé Patákyovi. O tom, jak působí káva na naše játra, si přečtěte v našem dalším článku.


Na každém šprochu pravdy trochu? Fakt o nepříznivých účincích kávy s mlékem se mezi lidmi roznesl opravdu rychle. Ale i zde platí, že svět není černobílý, a tak ani pohled na pití kávy s mlékem není jednobarevný. Ve francouzštině znamená Kafe s mlékem (Café au lait) příklad nádherně poetického idiomu, totiž krásnou ženu, jejíž rodiče tvořili smíšený pár, totiž jeden rodič bílý, druhý barevný (snad jsem politicky korektní).


Podle některých zdrojů je káva s mlékem zdrojem rakoviny a dalších problémů. A potvrzuje to Světová zdravotnická organizace i Úřad pro kontrolu potravin. Ty se opírají o klinické studie, které žádný negativní vliv mléka v kávě nepotvrdily.


K rozšířeným mýtům patří tvrzení, že pití kávy je rizikovým faktorem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Její nejznámější složka, kofein, skutečně stimuluje oběhový systém, zrychluje činnost srdce a může krátkodobě zvýšit krevní tlak. Vědecké studie posledních let.


Někdo je dokonce schopen si na bílé kávě vypěstovat závislost tak, že jí popíjí v podstatě celý den. Když jsem mu řekla,že piju kávy denně a cca litry tekutin,tak mně bylo řečeno,ať si za každou kávu odečtu litr,takže vlastně nepiju vůbec nic! Nesměl jsem o tom psát, protože by to vzbudilo paniku mezi českým i slovenským lidem ! Betalactoglobulin nacházející se v kravském mléce se s kofeinem navazuje na sloučeninu, která dráždí sliznici tlustého střeva a napomáhá ke vzniku rakoviny v této lokalitě!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения