středa 3. srpna 2016

Jak nabrousit sekeru

Pokud je však již sekera hodně tupá, začněme ji brousit hrubším kotoučem. Poté, jak se zbavíme největších nerovností, můžeme ostří vyhladit jemnějśím kotoučem. Sekera se na elektrické brusce dá nabrousit velmi snadno a rychle.


Také pečlivost a trpělivost. Přečtěte si, nač při broušení dát pozor a jak brousit. Dobře nabroušená sekera ulehčí štípání dřeva, odvětvení kmene či přitesání kůlu. Po čase však každý nástroj potřebuje nabrousit , což vůbec není snadné. Chce to pečlivost a také správné brusné nástroje.


Na takové to nouzové broušení v terénu se hodí Pískovec a Břidlice. Jestli že ostří není moc tupé stačí to přelíznout na břidlici,pískovec je hrubší takže sn. Ukázka, jak správně nabrousit kuchyňský nůž na kameni. Oba byly před natáčením ponořeny na cca 10. Mluvíme-li o broušení sekery, máme na mysli domácí broušení, ke kterému použijeme buď elektrickou brusku, nebo brusný kámen či obyčejný pilník.


Pokud máte správně nabroušenou sekeru , ušetří vám to mnoho námahy při sekání dřeva. Rovnou hranu obvykle nenaruší, obtížně se však dosahuje dostatečné ostrosti, zejména je–li ostří nůžek již více opotřebené nebo poškozené. Velmi dobré výsledky se zachováním rov. Ať už o své nářadí pečujete sebelépe, jednou to přijde – už nebude tak ostré jako kdysi. Ale nevěšte hlavu, dá se to rychle napravit.


Nemusíte hned staré parťáky vyhazovat do koše ani chodit do speciálek na broušení, plno nástrojů si můžete zbrousit sami doma. A my vám poradíme, jak na to! Existuje ale jednoduchá pomůcka, která pomůže dodržet úhly při ostření i laikovi. Stačit by vám k tomu měl permanentní fix a diamantový brousek v podobě pilníčku. Udělejte raději větší úhel ostří.


Příliš špičatá sekera se rychle otupí a můžete ji ostřit znovu. Některé nástrojů si zvládnete nabrousit sami. Menší poškození spravíte na hrubém, suchém kameni nebo pomocí brousku. Hranu ostří jednoduše přiložte na brousek a pomalu bruste odzadu k přední hraně ostří.


Pro rovnoměrné nabroušení nezapomeňte sekeru posouvat dopředu a dozadu. I tak je ale dobré při jeho nákupu zohlednit pár základních věcí, aby se nestalo, že naletíte nespolehlivým výrobcům a pořídíte si produkt, který se vám brzy rozpadne. Jak obrousit staré trámy? Stejně jako úhlu, pod kterým je čepel nabrousit sekeru ? Při nákupu sekeru , nebo spíše jeho část šití,dbát na kvalitu kovu, které bylo přijato pro výrobu.


Nákup sekeru nebo jak si vybrat bodavý roli? No, spíš bych se snažil nasadit sekeru na topůrko než opačně, ale každý má svůj způsob. Především bych se ale snažil před zamýšlenou operací nenechat topůrko navlhnout, předpokládám že jde o topůrko dřevěné a dřevo, jak známo ve vlhku nabývá na objemu. Ostřiče a brousky rozhodně nechybí jak v naší nabídce, tak také v našem Fiskars vybavení. I sekery, nože nebo třeba nůžky potřebují občas nabrousit.


Od toho tady jsou ostřiče a brousky od Fiskarsu, abyste měli krásně vše od jedné značky. O kvalitě Fiskars víme, že již nemusíme moc hovořit, protože každý ví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения