pátek 5. srpna 2016

Alžírská káva historie

Alžírská káva či lidově jen alžír je kávový nápoj připravovaný z kávy, šlehačky a vaječného likéru. Pod tímto názvem je nápoj známý v Česku a na Slovensku. V zahraničí se označuje eggnog latté.


V anglicky mluvících zemích se připravuje zejména na Vánoce. Jak vypadá alžírská káva ? Připravuje se z prodlouženého espressa, na dně sklenice je žlutá vrstva vaječného koňaku a na vrch dostanete porci pravé šlehačky. Alžírsko (arabsky الجزائر ‎‎ , berbersky ⴷⵣⴰⵢⴻⵔ, Alžírská demokratická a lidová republika) je stát na severu Afriky a na pobřeží Středozemního moře. Alžírská zahraniční politika byla známá díky podpoře národů bojujících za nezávislost. Dalo by se říct, že tento postoj byl charakteristickou tendencí tohoto státu.


Alžírsko podporovalo Africký národní kongres v JAR, nebo zprostředkovávalo jednání mezi Irákem a Íránem. Oct Co je alžírská káva ? Na začátku byla vídeňská káva s krásnou šlehačkovou čepicí. Kdo a kdy tak jako první učinil, se však.


Historicky se do města Vídně dostala káva po neúspěšném obléhání města Turky. Rakušané zde poté otevřeli první kavárnu a kávu si ochucovali hustou smetanou. Postup přípravy receptu. Do sklenice uvaříme rozpustnou kávu, (pokud sladíme, doručuji ji zrovna osladit, ale opatrně neboť koňak je sladký), po stěně sklenice nebo po lžíci vlijeme cl vaječného koňaku tak, aby se usadil na dně sklenice a ozdobíme šlehačkou.


Historie a současnost pití kávy v Čechách ČerstváKáva. Zapátráme-li v historických pramenech, zjistíme, že s kávou se jako první Češi seznámili na sklonku 16. Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, kteří při svých cestách měli možnost poznat s jakou oblibou. Zde existuje oblast Kaffa, kde káva dodnes roste i divoce. Podle historie byla káva v období 13.


Takto se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy – nápoje. Její pěstování bylo ještě před 1lety primární výsadou Arabského poloostrova a. Pravlastí kávy je s největší pravděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nachází divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud byl nejspíše přenesen ve 13. Jemenu, kde byl vysazen na terasovitá políčka a dále kultivován. Káva si získala oblibu především díky osobité atmosféře kaváren, vznikajících v oblasti kolem Mekky a Medíny.


Tato dvě města byla centrem duchovního světa muslimů a stala se jakýmsi odrazovým můstkem pro rozšíření obliby pití kávy do ostatních zemí, kde se lidé přikláněli k islámu. Díky svému lahodnému aroma a povzbuzujícím účinkům se káva rychle stala oblíbeným nápojem a brzy se v Evropě začaly objevovat také kavárny. Buržoazie, která nikdy nezapomněla myslet na byznys, začala vychvalovat kávu.


Káva je jedním z nejoblíbenějších vařených nápojů. Miliardy lidí začleňují malý rituál pití tohoto černého lektvaru do své ranní rutiny. Vůně mleté kávy doprovází ranní vstávání a setkání s tím, co máme na den naplánováno.


Je to jeden z nejčastějších rituálů na světě. Poprvé byla představena na panamerické výstavě v Buffalu japonsko-americkým chemikem Satori Kato. Pravděpodobně se to ovšem stalo u nás. Když se pak zeptali, zda šlo o brazilskou kávu, odpověděl jim, že nikoliv a že ji byla podávána káva irská.


Do Spojených států, kde je mimochodem velmi mnoho obyvatel původem z Irska, se káva dostala za pomoci pisatele cestopisů Stantona Delaplanea, který ji rovněž zpopularizoval.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения