čtvrtek 22. února 2018

Lis na sýr návod

Při lisování vysokým tlakem hned na začátku, dosáhneme opačného efektu. Sýr se uzavře a syrovátka ve středu sýru zůstane. Lis tedy utahujeme postupně, utáhneme, jak zvládneme rukou a dotáneme znovu, až syrovátka přestane vytékat. Sýr v průběhu lisování otáčíme. Nohu neobaluju, mám přítlačné prkýnko a na něm ještě malé kolečko, pokud lisuju tvaroh, dávám ho do hrnce na špagety a syrovátka tedy teče rovnou do hrnce.


Pokud sýr , mám veliký dřez – hospodský a lis se vejde přesně na délku na něj.

Takže stavím lis přímo na dřez, formu dávám přímo na lis a lisuju. Sýr postupně dozrává, mění chuť a barvu. Povrch sýra je nejdříve bílý a postupně přechází do typické žlutohnědé barvy. Takto upravený sýr si můžeme uchovat na delší dobu a předzásobit se na zimní období, kdy je domácího mléka nedostatek.


Lis na sýr pákový - borovice Lis je určen na lisování polotvrdých a tvrdých sýrů v různých k tomu určených sýrařských formách. Pro domácí a faremní výrobu. Lis lze použít pro všechny druhy forem určených k lisování pod lisem.


Lis na sýr je vhodným doplňkem pro další výrobu sýrů v domácích podmínkách nebo malé farmě. Lis na sýry - na domácí výrobu sýrů Lis je určen na lisování polotvrdých a tvrdých sýrů v různých lisovacích formách.

Lis je nastavitený na potřebnou výšku a průměr lisovací formy. Tlak je možné zvyšovat postupně, posouváním zátěže po lisovacím rameni. Lis snese i větší zatížení, ale je potřeba zajistit. Obrátila se na mě spolužačka, zda by bylo možné vyrobit lis na sýr. Sama vlastní hospodářství se stádem koz a ovcí.


Zadání znělo: vyrobit lis z nerezu na polotvrdé a tvrdé sýry, aby nebyl problém se schválením nově budovaného provozu zpracování mléka na sýry a mléčné výrobky k následnému prodeji ze statku a prodejen potravin. Po asi půl roce hledání návodu na výrobu lisu po webu, jsem nenašel jasný návod jak na to,ale zato našel spoustu různých tipů a vychytávek, které jsem využil pro tento návod , podle kterého lze vyrobit vlastní lis. Jediný kompletní navod byl od tureckeho včelaře, který jej nádherně zpracoval, ale silikonovou formu. Lis na ovoce a hrozny ( sýr ) umožňuje jednoduché vylisování šťávy.


Před lisováním je nutné ovoce podrtit, aby vyteklo co nejvíce šťávy. Montáž a údržba je velmi snadná. Na důležitý proces lisování sýřeniny si už nechala vyrobit i jednoduchý lis , ten si ale každý v reálu může nahradit třeba barelem s vodou nebo starou činkou. Tajemství sýrařské alchymie.


Sýr nakládáme s ohledem na to, při jaké příležitosti ho budeme následně podávat. Chystáme se naložit sýr do oleje k neobyčejné chuťovce na dobrou večeři? Je naložený sýr a naložený sýr. To je snad nejhořší uhlídat lis na sýr , tzn mít na sobě 9–10kg 12–15hodin.


Lze si lis nastavit přesně na to, co potřebujeme.

Spodní deska je tak přesně akorát veliká na to, aby byl lis stabilní, možná by mohla být o něco širší. Prkénko, které se položí na sýr je ideální udělat přesně na průměr nádoby jen s malou vůlí. Formy na sýr potřeb. Vynikající pro přípravu sladkých i slaných sušenek, ke zdobení dortů, zákusků, chlebíčků, obložených mís apod. Dřevěný lis na sýry pákový.


Vyrobeno z odolného plastu, vhodné do myčky. Množství sýru, vajec, mouky a strouhanky záleží na počtu strávníků. Druh zvolíme dle vlastní chuti.


Sýry obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (trojobal). Obalíme nejlépe 2x, aby sýr nevytékal.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения