středa 7. února 2018

Kahau nosatý

Asii na ostrově Borneo. Hlavní rozdíl mezi samcem a samicí je v délce nosu. Zástupci tohoto druhu jsou však dost plaší, narozdíl od makaků, jejichž drzost nezná mezí. Nejen kvůli obrovskému nosu dospělých samců, který je proslavil v první řadě, ale i kvůli celé řadě dalších méně známých zvláštností v jejich anatomii, ekologii a chování. Kahau je endemitní druh na Borneu.


Dočtete se v článku přírodovědce Stanislava Lhoty, který tento druh opic právě zkoumá přímo v jejich domovině s podporou Expedičního fondu. Nasalis, po slovensky kahau , je rod z čeľade mačiakovité. Jeho jediným zástupcom je druh kahau nosatý (lat.


Nasalis larvatus). A hlavním rozlišovacím znakem je vzhled jejich nosů, zatímco. Czech-English dictionary.


The proboscis monkey is, of course, just one of many creatures whose future looks grim. Dorazili jsme k Proboscis Monkey Sanctuary (rezervace kahau nosatého) v oblasti Sabah, Borneo. Kolik opic kahau nosatých žije v indonéské části ostrova Borneo? Celá rezervace Proboscis Monkey Sanctuary je na první pohled trochu kontroverzní. Fakt, že se nachází uprostřed palmových plantáží, jejichž majitel si za vstup účtuje poněkud.


Samce snadno poznáte podle výrazného převislého nosu ve tvaru okurky, se kterým by v lidských soutěžích krásy zrovna neuspěli. V rámci své tlupy si však kahauové na svých nosech mimořádně zakládají. Dokonce platí, čím větší, tím atraktivnější.


Pomalu se začínáme vracet, když narazíme ještě na další divočáky, tentokrát trochu menší – dvě prasnice, jedna s poraněnou nohou, na které ji chybí kopýtko. Z bahna vyrývají cosi k snědku. Bez ohledu na nízký věk se musí mláďata mnoha živočichů poprat s predátory, klimatem i děsivým terénem – dívejte se každou středu ve 20. Mimořádná mláďata na Primě ZOOM.


Zcela unikátním primátem, vyskytujícím se pouze zde, je kahau nosatý (Nasalis larvatus), který patří do čeledi kočkodanovitých. Na hlavě je zbarven do oranžova a do zrzava. Větší samci mají typický dlouhý převislý nos ve tvaru okurky, menší samice jej mají krátký, otočený nahoru.


Ty jsou velmi odlišné od nízkých a neproniknutelně hustých křovin sekundárních mangrovových hájů podél narušeného pobřeží v blízkosti městských oblastí. Ohrožený druh opic kahau nosatý bude právě obědvat. Zvířata se srocují ve skupinkách a předvádějí se před diváky. Přihlížejícím se tak naskýtá úžasný zážitek blízkosti s tímto zvláštním tvorem. Roztomilí obyvatelé bornejské rezervace jsou zkrátka tak jedineční, že inspirovali dokonce i slavnou.


Obsahuje rozličné významy uvedeného hesla. Posláním firmy je vytvořit modely s nejlepší kvalitou na trhu. Borneo alebo Kalimantan je tretí najväčší ostrov na svete nachádzajúci sa v strede malajského súostrovia. Vyskytuje se pouze na Borneu a patří mezi ohrožené druhy. K jeho záchraně významně přispívají i české projekty pod záštitou ústecké zoo a jejího vědeckého pracovníka Standy Lhoty.


Některé zvířecí druhy vypadají skutečně zvláštně a jedním z těchto druhů je i kahau nosatý. Jak již jeho název napovídá, na první pohled každého pozorovatele zaujme jeho výrazná ozdoba hlavy. Vynikající plavec Latinský název kahau nosatého je Nasalis larvatus. Jedná se o opici, která má.


Za orangutany na Borneo. Orangutani ze záchranného centra Camp Leaky. Plavba obytnou lodí Klotok do džungle národního parku Tanjung Puting. Giboni, siamangové i makakové doplňují opičí sestavu.


Gaviálové, krokodýli i varani ve vodě pod lodí. Tarantule či dokonce leopard diardův v noci? Dlouhý nos a velké břicho tohoto primáta každého okamžitě zaujmou.


Jedinečný není jen jeho vzhle ale rovněž chování. Ačkoli se zdá být silný, bojí se soubojů a raději utíká před konfrontací dokonce i s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения