úterý 13. února 2018

Účinky kofeinu

Navzdory prokázané užitečnosti kofeinu při vytrvalostních sportech jsou jeho individuální účinky různé. Rozdíly v metabolismu, výživě a doba užívání kofeinu jsou faktory, které rozhodují o tom, jak bude jedinec reagovat. Vedlejší účinky kofeinu mohou tedy způsobit pokles výkonnosti.


I když se neprokázalo, že. Kofein je patrně nejpoužívanější stimulant na světě, který se však při vyšších dávkách stává drogou. Kofein příznivě stimuluje centrální nervový systém, čímž snižuje či oddaluje únavu, zlepšuje koncentraci a myšlení.

Nejběžnější zdroje kofeinu jsou káva, čaj, a menší množství obsahuje i kakao. Méně známé zdroje kofeinu jsou např. Dvě přezdívky pro kofein jsou matein a guaranin, které jsou odvezené ze jmen rostlin, ve kterých se. Umírněný příjem kofeinu do 3mg (cca šálky kávy) nemá negativní zdravotní účinky.


Mléko tlumí účinky kofeinu. Tvrzení, že přidáním mléka do kávy se potlačí účinky kofeinu , patří k nejčastějším mýtům. Tlumí však jeho působení na sliznici žaludku a zpomaluje vstřebávání kofeinu.


U lidí s citlivějším trávením se doporučuje pít kávu s. Je to jeden z mála doplnkov výživy, ktorého účinky sú aj v skutočnosti dokázané a potvrdené veľkým množstvom vedeckých výskumov.

Kofeín taktiež ovplyvňuje aktivitu sympatického nervového systém, takže sa ich účinok proti. Negatívne účinky kofeínu Kofeín ako droga. Nič nie je bez nevýhod. Pri užívaní kofeínu je nutné si dávať pozor na návyk na túto látku.


Ovlivněna je i kvalita spánku, která je samozřejmě po užití kofeinu nižší. Kofeín má povzbudzujúce účinky , môže však spôsobiť aj problémy. Zistite aká dávka kofeínu je pre vás privysoká a či nie je potrebné obmedziť jeho príjem.


Ak sa spoliehate na kofeín, že vás ráno preberie a postaví na nohy, nie ste sami. Kofeín stimuluje centrálnu nervovú sústavu, zmierňuje únavu, zvyšuje bdelosť. Ak to s kofeínom preženiete, spôsobí to nervozitu, pocit úzkosti a celkový nepokoj. Vedci zistili, že bezpečná denná dávka kofeínu pre dospelého človeka je 4mg. To sú približne tri 2ml kávy alebo osem šálok čierneho čaju.


Pri normálnom obsahu kofeínu prevládajú pozitívne účinky. Povzbuzující účinky kofeinu. Dlouhodobé užívání kofeinu. Jak dlouho trvají účinky kofeinu. Stimulant centrálního nervového systému.


Existují dohady, debaty a diskuze na téma, zda je kofein prospěšný, neprospěšný, nebo dokonce škodlivý. Pravda je taková, že se nic nemá přehánět.

Pokud jste zdravý jedinec, malé množství kofeinu by vám nemělo dělat problém. Pokud to s kofeinem budete dlouhodobě přehánět, samozřejmě se můžou. Extrémní účinky kofeinu.


Vědce zajímalo, jaké bude mít účinky extrémní dávka kofeinu. K tomuto účelu byla vybrána skupinka narkomanů. Těm bylo nitrožilně podáno 3mg kofeinu (pro srovnání jedna plechovka energetického nápoje Redbul o objemu 2ml, obsahuje 80mg kofeinu ). Narkomani měli následně popsat své pocity. Rovnako je potrebné zmieniť, že nemá na naše telo len pozitívne účinky. Najmä vo veľkých množstvách totiž môže pôsobiť i škodlivo.


V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo to vlastne kofeín je, ako sa správa v našom tele, aké sú pozitívne aj negatívne účinky kofeínu a kde všade ho nájdeme. Má tiež močopudné účinky , vedie k uvoľneniu priedušiek, zvyšuje produkciu tráviacich štiav a zrýchľuje metabolizmus. Väčšina štúdií, venovaných súvisu medzi kofeínom a zdravím, sa zameriava na kávu. Je třeba mít na mysli, že užívání kofeinu může mít i negativní účinky.


Mezi nejznámější patří negativní vliv na žaludeční sliznici (překyselení žaludku), což je důležité zejména pro osoby s problémy pálení žáhy či žaludečními vředy, ty by neměly kofein vůbec užívat. Při předávkování se zvyšuje. Podľa ďalšej legendy ľudia objavili účinky kávy inak. Pastier kôz Chaldi si všimol, že jeho stádo je nezvyčajne čulé a plné energie. Keď zistil, že spásajú zvláštne kríky, ochutnal bobule aj on.


S objavom sa zveril opátovi, ten však považoval rastlinu za hrozbu a hodil bobule do ohňa. Vôňa kávy sa uvoľnila a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения