čtvrtek 26. listopadu 2015

Oxid uhličitý otrava

Dále se oxid uhličitý používá také při úpravě vody, zmrazování potravin, aplikaci suchým ledem a intenzivním ofukování. Neobejde se bez něj ocelárenské, medicínské a kosmetické odvětví. Aktivní složka v podobě oxidu uhličitého se naplňuje do hasicích přístrojů a sprejů. Tento plyn se postupně uvolňuje při. Se vzduchem se volně mísí, takže distribuce v uzavřených prostorech je závislá spíše na proudění v místnosti.


Vůči lidskému organismu je vysoce. Oxid uhličitý sa získava počas metabolizmu. Pri dýchaní dochádza k výmene kyslíka a oxidu uhličitého medzi krvou a pľúcnymi mechúrikmi (alveolami). Oxid - kyslík sa cez alveoly presúva do krvi, a to za súčasného presunu oxidu uhličitého do alveol. Opis oxidu uhoľnatého otravy oxidom uhoľnatým môže byť fatálne.


Otrava nastane od vdýchnutí oxidu uhoľnatého. Auto motor môže tiež produkovať oxid uhoľnatý. Nezaobídú sa bez neho oceliarske, medicínske a kozmetické odvetvia.


Aktívna zložka v podobe oxidu uhličitého sa napĺňa do hasiacich prístrojov a sprejov. Hemoglobín je zlúčenina v červených krvinkách, ktorá vie prenášať kyslík z pľúc do tkanív a oxid uhličitý z tkanív do pľúc. Akonáhle sa oxid uhoľnatý na hemoglobín naviaže, nastáva vážny problém – vzniknutá zlúčenina, karbonylhemoglobin, je veľmi stabilný a len neochotne sa rozpadá.


V prvom rade rýchlo otvorte okná a dvere. Ak vám to možnosti dovoľujú, vyneste osobu von na čerstvý vzduch. Musíte to však stihnúť do dvoch-troch minút, inak hrozí otrava aj vám.


Ak nevládzete osobu vyniesť, len pootvárajte, bežte von a volajte záchranku. Osobe, ktorá už je vonku zo zamoreného priestoru, nedávajte. Sublimuje pri – °C ako suchý ľa z pevného skupenstva prechádza priamo do plynnej fázy za vzniku studenej bielej vodnej pary.


Na oxid uhoľnatý sú najcitlivejšie tehotné ženy a ich plody, ďalej malé deti, osoby s ochoreniami srdcovo-cievneho aparátu a staré osoby. On často staví, když je spalovací zařízení, vytápění a vaření doma, nebo vadný spalování není cirkulace vzduchu. Pretože jeho množstvo vo vdychovanej atmosfére je zanedbateľné. Co je oxid uhelnatý, kdy vzniká, proč je nebezpečný, jaké jsou příznaky otravy, jak poskytnou první pomoc, nebo jak předejít možnému úniku a zabránit otravě?


On často stavia, keď spaľovacie zariadenia, vykurovanie a varenie doma, alebo chybný spaľovanie nie je cirkulácia vzduchu. Na rozdiel od oxidu uhoľnatého je ťažší než vzduch, takže sa hromadí pri zemi. Nepatrí k toxickým a škodlivým plynom, je normálnym produktom metabolizmu.


V atmosfére je v množstve asi , jeho množstvo sa však zvyšuje a spôsobuje skleníkový. Jeho nebezpečnost spočívá v tom, že při nadechnutí působí reflexní zástavu dýchání. Je těžší než vzduch a proto se hromadí u dna uzavřených prostorů, jeskyní, jímek, sklepů. Hydrogenuhličitan sodný najdeme v domácnosti pod jménem jedlá soda a jako kyselinu citrónovou využijeme takzvanou citronádu. Médiá v posledných dňoch informovali o tragickom úmrtí ročného vinára vo Vrábľoch.


Príčinou smrti bol oxid uhličitý , ktorý sa nahromadil v pivničných priestoroch. Keď že to nebol prvý prípad a určite nie ani posledný, pokúsim sa trochu priblížiť problematiku kvasenia a plynov ktoré sa pri kvasení uvoľňujú. Do agentúrnej správy sa „vloudila“ malá, ale.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения