pondělí 23. listopadu 2015

Správný úchop tužky

Správný úchop bychom měli rozvíjet a korigovat již od prvních pokusů dítěte o kreslení. Děti se muasí naučit spojit paleček s ukazováčkem a prostředníčkem, aby vznikla špetka. Ta pomáhá správně uchopit předměty, a to i pastelky. Postupným rozvojem kreslení se vytvářejí předpoklady pro budoucí správné psaní. Pokud vaše dítě nerado kreslí, stojí za to.


Mezi předškoláky je mnoho dětí, které se potýkají s grafomotorickými problémy.

Těžkopádné a křečovité písmo či nezájem o kreslení jsou projevy, které by mohly rodiče upozornit na to, že je potřeba dítěti pomoci s nácvikem správného držení psací potřeby. Ačkoli správný úchop nemusí vypadat na první pohled jako problém, vězte, že to může dítěti komplikovat školu hned od začátku. Děti, které špatně drží tužku (později pero), začínají dle zkušenosti učitelů za ostatními dětmi citelně zaostávat a zbytečně se ve škole trápí.


Správné psaní a především úchop psacích potřeb není tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. Jste si opravdu jisti, že vaše dítě drží psací potřeby správně? Zjistě prostřednictvím následujících obrázků a ra jak opravdu správně psát.


Zde tatínci prominou, opravdu jsem se zatím nesetkala s tatínkem, který by v internetové diskuzi nebo v MŠ řešil úchop svého dítěte. Proto se dítěti lépe kreslí s měkčí tuhou, která má velký obsah pigmentu. Nejvhodnější jsou tužky trojhranné.

V současné době je velký výběr ergonomických tužek, které odpovídají velikosti dětské ruky a podporují správný úchop. Rozhodně doporučuji úchopu tužky věnovat náležitou pozornost. Kladívkový úchop - křečovité (spastické) držení, ruka ještě není uvolněná, objevuje se zpravidla u dětí, které začínají chytat tužku.


Tříprstý úchop - neumožňuje uvolněný pohyb zápěstí ve všech směrech, ruka se zejména při psaní rychle unaví. Pozor na správný úchop pera nebo tužky. Děti, které mají tělesný handicap, mnohdy nemohou v ruce, respektive v prstech držet správně pastelky, fixy, štětec, apod. O tom, jak s dětmi nacvičovat správný úchop kreslících a psacích potřeb, si řekneme v jiném článku.


Jedním z důležitých faktorů při výběru tužky je její tvar. V obchodech máme na výběr klasický šestihranný tvar, kulatý a trojhranný tvar. Je čas zjistit, zda drží správně tužku, a pokud ne, začít správný úchop trénovat. Víte, proč je nutné před psaním uvolnit ramenní kloub a zápěstí?


Odkud vychází pohyb pro psaní a jak jej trénovat? S jakými chybami v držení tužky se. Pomůcka pro trénink správného úchopu tužky pro předškoláky.


Vezmi palec, ukazovák, zob, zob a máš tu zobák. Nejobvyklejší a také nejpohodlnější držení tužky je Špetkový úchop. Na prostředníku tužka leží, ukazovák a palec ji shora přidržují.


Ostatní svaly ruky jsou uvolněné a dovolují snadnou manipulaci s tužkou do různých směrů.

Podle ní se správný – takzvaný špetkový – úchop většinou objevuje kolem čtvrtého roku života a kolem pátých narozenin se fixuje. Některé děti to zvládnou samy, jiné ne, a je tedy na rodičích, aby je opravovali a nastavovali jim ruku do správné polohy. Ruka a prsty jsou uvolněny, nesvírají tužku křečovitě, ukazovák není prohnutý.


Prsty jsou vzdáleny od hrotu tužky přibližně 3-cm. Tužka přesahuje kožní řasu nad palcem a ukazovákem. Bohužel trpím jednou profesionální deformací (vlastně dvěma, ale o tom později). Pokud někdo drží tužku jiným, než obvyklým způsobem, okamžitě mě to praští do očí. Zatím se držím, a na rozdíl od některých svých kolegyň, se neděsím nahlas.


Pojem správný úchop je poměrně mladý, protože ve strarších metodikách psaní jej prostě nenajdete, zatímco v publikacích o psaní z posledních dvaceti třiceti let je to pojem, který je frekventován velmi často, a problematice úchopů je dnes věnován poměrně velký prostor jak v textu, tak zejména v doprovodném obrazovém materiálu. A právě tady bychom měli začít nastavovat správný špetkový úchop. Děti jsou schopné vytvořit si skutečně neuvěřitelné a někdy obtížně popsatelné prstové úchopy,“ doplňuje lektorka své zkušenosti z praxe.


CHOP Butter Grip - pomůcka pro správný uchop tužky (2ks v bal.). CHOP Pointer Grip - pomůcka s navigací ukazováku pro správný úchop tužky Různé barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения