pátek 22. dubna 2016

Hitlerovo vlčí doupě

To právě zde se odehrál téměř úspěšný atentát na Hitlera, který byl později mimo jiné inspirací i pro film Valkýra. Svými rozměry měla ukojit Hitlerovu megalomanii a zároveň chránit jeho život před jakýmkoliv nebezpečím. Místo je také známé jako jako Wolfsschanze, Wilczy szaniec nebo chcete-li česky Vlčí doupě. Nejednalo se o nic jiného, než o kódové označení pro „vůdcův hlavní stan“.


Claus von Stauffenberg. Toto video je pouze dokumentární a informační.

Nejedná se omezování práv osob, menšin a jiných kultur. Vlčí doupě bylo dějištěm nezdařeného atentátu na Hitlera, který 20. Video slouží pouze k informativnímu účelu. Nedaleko městečka Kętrzyn ve Varmijsko-mazurském vojvodství se nachází ponuré místo Gierłoż s temnou historií.


Nic se zde nepropaguje, ani. Nabízejí ho polské státní lesy, které jsou vlastníkem rozsáhlého komplexu betonových bunkrů na severovýchodě Polska. Právě oni si totiž nejvíce uvědomovali doslova sebevražedné Hitlerovo počínání, které vedlo válku na dvou frontách.


Vedení polského lesnického systému, který je vlastníkem pozemku, se rozhodlo dát rozlehlou opevněnou základnu nacistického vůdce k pronájmu.

Sám Hitler zde strávil velkou část druhé světové války. Roční pronájem činí zhruba miliónu korun. TK GIERLOŽ (POLSKO) Rozbité cesty obklopené hustými lesy, jezery a močály vedou k jednomu z nejznámějších a nejtajnějších objektů třetí říše, které se dnes nachází na území Polska. Na Mazurských jezerech si přijdou na své také milovníci přírody, zvláště ptactva. Na jezeře Luknajno se nachází největší evropská rezervace divokých labutí, na ostrůvkách Nidzkého jezera jsou k vidění kolonie volavek šedých a na Dobském jezeře se zase nachází velká rezervace s ostrovem kormoránů.


Bunkry byly postaveny tak, že je nebyly žádné konvenční zbraně tehdejší doby ohrozit, celá oblast byla zaminovaná a vše bylo střeženo i protiletadlovou baterií. Ročně ho navštíví asi tři sta tisíc turistů. Maminky, byla jste některá v Polsku ve Vlčím doupěti? Chystáme se tam s manželem a rádi bychom znali něčí zkušenosti: kde se ubytovat? Stojí uprostřed lesíku v osadě Svrčov mezi městy Olomouc a Lipník nad Bečvou na střední Moravě, jen kousek od lomu Výkleky.


Němci vyhodili objekt do. Odpolko nás v Mikolajkách opustil Jířík, který vyrazil směr Lublin a my jsme se vrátili do Gyżicka. V pondělí už jen zbytek české skupiny (já, Jarda, Líba a Jana) vyrazil směr Lublin se zastávkou v nejhledanějším místě druhé světové války. Atentáty na Hitlera ve Vlčím doupěti.


Bývalé Hitlerovo polní velitelství pro východní frontu leží v Polsku, nedaleko od hranic s Kalinigradskou oblastí. Nejbližší město je Kętrzin, nejbližší obec je Gierloż. Dostat se tam není právě snadné,.

Cílem je, aby budoucí nájemce pozemek upravil na turistickou atrakci. Hitler a užší nacistické vedení užívali této základny i jako úkrytu před nálety ruských letadel. Na stavbě se podílely desítky tisíc zajatců, mnozí z nich zaplatili za kruté podmínky životem. Hitler, ztělesněné zlo, fascinuje nejen historiky, ale i laickou veřejnost.


Hitler se zapsal do dějin jako jeden z nejkrutějších vojevůdců všech dob. Do současnosti však zbylo velmi málo. Hitlerovo vlčí doupě Železobetonový nezničitelný komplex, ze kterého Vůdce velel mnohamilionovým armádám, sloužil svému účelu přes 8dnů.


V současnosti z něj turisté mohou vidět jen málo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения