úterý 2. května 2017

Adiabatické ochlazování

Adiabatický děj je termodynamický děj, při kterém nedochází k tepelné výměně mezi plynem a okolím. Děj probíhá při dokonalé tepelné izolaci, takže soustava žádné teplo nepřijímá ani nevydává. To platí jak z hlediska ročních období, tak i průběhu dne.


Pokud má venkovní vzduch teplotu vyšší než °C, lze jej účinně ochladit o min. Když máte vlhkou pokožku, cítíte okamžitě cítíte chla protože si pokožku ochlazujete odpařováním. Chladicí účinek pocítíte, když si například namočíte tričko a fouká vítr. Látka trička je v tomto.


V případě, že je voda rozprašována do proudu vzduchu, dochází k přeměně citelného tepla na teplo vázané. Ochlazování vzduchu ve venkovních i vnitřních prostorách pomocí vodních mlžících systémů - tzv. Možnost instalace a použití mobilních nebo statických mlžících systémů pomocí vysokotlakých rozmlžovacích trysek. Celý ochlazovací systém je velmi variabilní a je možno jej.


Energeticky nenáročný systém využívá spotřebu přebytečné energie při změně skupenství vody, její odpařováním. Je adiabatické odpařovací chlazení vhodnou alternativou pro naše území, nebo ne? Jaké jsou limity pro instalaci adiabatického chlazení? Autoři se pokusí na tyto otázky najít odpovědi na základě naměřených údajů z reálného provozu. Přímé adiabatické chlazení spočívá v přímém ochlazování přiváděného vzduchu odpařováním vody.


Jednotka AD jej pak dokáže přivést na místo, kde je aktuálně zapotřebí anebo jej rozvádět do celé budovy. Průlomovým produktem pro Hi-Tech adiabatické zvlhčování do klimajednotek či zvlhčovacích komor se stal v polovině devadesátých let nízkotlaký systém Condair Dual. Adiabatické zvlhčování s hygienickým certifikátem pro klimajednotky. Vysoce účinné rozprašování vody na inertních keramických panelech bez cirkulace v. Prumyslová klimatizace na bázi odpařování vody.


Americký výrobce Port a Cool tuto myšlenku přivedl k dokonalosti. Základem je jeho patentovaná vypařovací vložka. A právě tá děla z tohoto jednoducheho stroje.


Koncepce chlazení zařízením CoolStream S je založena na principu adiabatického chlazení. Ze vzduchu je odebírána energie, díky čemuž se vzduch ochladí až o °C. Odpařováním vody dochází k ochlazování vzduchu. Systém adiabatického chlazení pracuje na principu zvlhčování suchého a teplého vzduchu vodou.


Australské jednotky CoolBreeze pracují na principu ochlazování vodou (Adiabatikou nebo Evaporizací). Tyto filtry jsou neustále proháněné pomocí čerpadla vodou. Naši klienti oceňují na výrobcích CABERO jejich spolehlivost a vel-kou úsporu energií a financí. Klimatizace jinak - levněji a šetrněji. Chlazení průmyslových objektů adibatickou klimatizací.


Další možností snižování teploty je možnost využít nočního chladu a tepelné setrvačnosti stěn a vybavení interiéru, které se díky nočnímu větrání ochladí a přes den pak při zavřených oknech může akumulovat teplo. Takový proces zná každý z práce lidského těla, jenž se ochlazuje pocením – na navlhčené pokožce vystavené proudu. Teplo potřebné pro odpar se odebírá ze vzduchu v místnosti, což způsobuje adiabatické ochlazení. Kapky se odpařují spontánně za současného odebírání tepla ze vzduchu, který je tímto ochlazován. Odstředivé čerpadlo tlakuje vodu, která je následně rozprašována před výměník tepla.


Tento typ ochlazování se v literatuře označuje jako „odpařovací chlazení“ nebo adiabatické chlazení. Velmi nízká spotřeba energie znamená, že systémy odpařovacího chlazení jsou ekologickými a energeticky úspornými řešeními: 1kg odpařené vody za hodinu absorbuje ze vzduchu přibližně kW tepla při spotřebě napájení méně než kW! V zimním provozu jsou buď zcela odstaveny, nebo fungují jako prostý přívod venkovního vzduchu bez ochlazování. Vzduch přitom čistí, zvlhčují a ochlazují min.


Autonomní mlžící systémy MobiCool a I-Cooler Profesionální autonomní zmlžování systémy na ochlazování exteriéru během horkých letních dnů. Systém je vhodný pro vchody do hotelů, zahradní restaurace, letní terasy. Autonomní provoz až hodin s vlastní nádržkou vody, stačí napojit na el.


Pomocí vysokotlakého čerpadla je tlak vody zvyšován na -1barů, a následně je voda pomocí speciálních trysek rozmlžena na kapičky o velikosti pouze mikrometrů (velikost menší než lidský vlas).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения