pátek 4. srpna 2017

Etiketa stolování příbory

Příbory při jídle odebíráme zvnějšku, směrem k talíři. Jejich okraj má být asi dva centimetry od hrany stolu. Vidličky patří doleva, lžíce a nože doprava, nože ostřím k talíři. Nad talířem bývá příbor na sýr a ovoce, lžička na kompot (střenkou doleva), dezertní vidlička (střenkou doprava).


Správné stolování by se mělo tak vrýt pod kůži, že je už dítě musí mít za samozřejmé, a jako mimořádné cítit, když se od etikety stolování odchýlí. Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole. Ostatní druhy, například steakové příbory nebo příbory na ryby, použijte podle potřeby, přičemž opět platí, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první. A při vykládání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by.


Při stolování se dopouštíme dalších prohřešků. V dalším díle o etiketě stolování se zaměříme na situace, jak se zachovat, pokud se vám přihodí nějaká nehoda u stolu (spadlé jídlo, příbor…). Dále se dozvíte, čeho byste se měli během jídla vyvarovat.


V gastronomickém oboru se čím dál tím častěji setkáváme s tím, že ať již zaměstnanci restaurací, ale hlavně návštěvníci neznají záladní pravidla stolování. Pak obsluze vyčítají, že nejedná tak, jak by si hosté představovali. Tento nešvar je nepříjený pro obě strany a přitom se tomu dát velmi lehce předejít.


Přestože nemáte etiketu stolování v malíčku, můžete si užít společné chvíle při stolování. S rodinou nebo s přáteli. Základem pěkně prostřeného stolu je ubrus, protože nic dokonalejšího ještě nikdo nevymyslel. Dále dbejte na vhodné uspořádání příborů, sklenic a talířů a rovněž praktických dekorací. Příbory se prostírají vedle talíře podle jasných pravidel.


Rozhoduje zejména pořadí podávaných chodů. Vně, tedy nejdál od talíře, najdete příbor, který budete používat nejdříve a příbory nejblíže středu naopak později. Video Střední školy Euroinstitut a Euroinstitut, praktická škola a odborné učiliště na téma přípravy pokrmů. V tomto videoklipu si ukážeme základy stolování ,. Při našem povídání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla držet vždy hroty směrem dolů.


Obecná pravidla stolování jsou daná a svým způsobem by se měla promítnout do všech forem stolování. Bez ohledu na to jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné nebo domácí. Formální akce mají sice trochu přísnější kritéria, ale v podstatě slušně bychomse měli umět chovat u stolu bez ohledu na.


Témata: etiketa , příbory , prostírání, stolování. Možná vás při čtení titulku napadlo, že takovou triviální věc, jako je držení příboru, přece zvládne každý, ovšem není to tak docela pravda. Jak správně držet příbor podle p. Vedle talíře jsou poté položeny z každé strany maximálně tři příbory , nože vždy ostřím dovnitř. Zlaté pravidlo zní, že se příbory odebírají z vnější strany, od předkrmu až po poslední chod.


Moučníkové příbory se nachází nad talířem. Toto je maximální počet příborů, které se na stůl připravují. Podává-li se více než pět chodů, obsluha další příbory přináší během jídla. Speciální příbory např.


Obecně sváteční stolování vyžaduje nejen teoretické znalosti o stolové etiketě. Slovo sváteční už samo o sobě definuje jakým způsobem má být stůl připraven ke stolování. Sváteční znamená slavnostní a co je takto určeno je beze sporu myšleno jako krásné. Připravit stylovou a zároveň krásnou dekoraci. Velký manuál: jak si poradit s příbory při stolování Součástí stolování je i správné používání celé škály příborů, které máme k dispozici.


Pokud nemáte zažitou etiketu, snadno vás zaskočí větší počet vidliček, nožů a lžic rozmístěných kolem talíře. Poznáte příbor na ryby, na steaky, nůž na ovoce. Výzdoba stolu a servírování. Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování.


Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. Stolování je noční můra nezasvěceného. Ve radách si rychle shrneme to důležité, ať si nepošlapeme společenský status.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения