pátek 2. září 2016

Enoki účinky

Zjistil, že oblast kolem Nagana je výjimečná tím, že je tam výskyt rakoviny mnohem nižší než v jiných částech. Tím by se zpomalilo stárnutí pokožky. Hu YN, Sung TJ, Chou CH, Liu KL, Hsieh LP, Hsieh CW. Characterization and Antioxidant Activities of Yellow Strain Flammulina. Její věhlas se dostal z Asie prakticky do celého světa.


Houba penízovka sametonohá je známá pod japonským názvem enokitake nebo také zkráceně enoki , latinsky Flammulina velutipes. Jedlá zimní houba má dlouhou nohou a široký klobouk. To je podoba divoké enoki. Kultivovaná enoki se totiž liší – má velmi dlouhou bílou nohu a malý bílý klobouček, což je z důvodu. Písemné zmínky o ní pocházejí již z období dynastie Han.


V období okolo roku 9n. V přírodě ji můžeme najít hlavně v chladnějších obdobích roku, tj. Houba je v dnešní době komerčně pěstovaná, aby se pokryla poptávka po ní. Enoki kultivovat a pěstovat, tj. Tento krok vedl ke zvýšení účinnost léčby a byly omezeny negativní dopady na pacienta.


Tato houba se též pěstuje uměle, aby se pokryla poptávka. Písomné zmienky o nej pochádzajú už z obdobia dynastie Han. Je rozšířená po celém světě, roste u kmenů stromů či pařezů v trsech a vzhledem k poptávce je i pěstována „ve velkém“.


Kloboučky jsou medové až hnědé barvy, lepkavé, zatímco noha je sametová. Dnes je pěstovaná po celém světě a hojně využívaná pro vysoký obsah účinných látek. Je výborná houba se značnými imunostimulačními a antimikrobiálními účinky vůči bakteriím, kvasinkám a plísním. V Japonsku je penízovka známá jako enoki hlavně v gurmánské oblasti. Zpracovávají se především mladé plodnice.


Podobně jako Jidášovo ucho se přidává do asijských pokrmů, ať už zeleninových nebo třeba s kuřecím masem. Není je potřeba tepelně upravovat, případně minimálně, protože jinak. Může se dát jako přísada do rizota, polévek, omáček nebo k pečenému masu. Je možné ji i osmahnout na sádle společně s cibulkou. Nakládá se i do octa, ale jen kloboučky, nohy houby jsou pro toto zpracování příliš tuhé.


Je ověřeno, že tato houba disponuje mnoha léčebnými účinky , mezi něž patří účinky protirakovinné, antioxidační, hladinu lipidů snižující a také imunomodulační. Mezi bílkoviny patří také enzymy. Lipidy a mastné kyseliny. Vysoké oblibě se těší v Asii, hlavně pak v Japonsku, kde je ceněna pro své protirakovinné účinky. Pokud si chcete enoki skutečně vychutnat, konzumujte je syrové, jedině tak zachováte jejich křupavou ovocno-ořechovou chuť.


Enoki účinky

Díky své křehkosti a lahodnosti je vhodné je přidávat do salátů nebo na poslední chvíli do polévek. Tepelná úprava je možná také, ale jen velmi krátce. Při dlouhém působení tepla houba ztvrdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения