čtvrtek 14. června 2018

Podlahové topení plyn nebo elektřina

Plyn se ujímá vedení nad elektřinou. V současné době je z hlediska energetické spotřeby více používán plyn , než elektřina. Je tomu tak z různých důvodů, plyn nebo elektřina jsou obecně rozšířené a tudíž dostupné.


Topení novostavby ( plyn nebo elektřina ) ? Zdravím, chtěla jsem se zeptat čím topíte v novostavbě, plynem nebo elektřinou? Pán co nám bude stavět domek nám doporučuje elektrické vytápění, ale rodiče nás od toho odrazují a proto bych se chtěla zeptat někoho, kdo s tím ma zkušenosti. Hodnoty získané z kalkulačky vytápění TZB info, platné k 13. Celkové náklady zahrnují náklady na vytápění, teplou vodu, paušální platby za energie a ostatní elektrickou spotřebu. Samozřejmě, ne každému se finančně vyplatí „krmit“ topení elektřinou.


Ve starých domech, členitých budovách či nekvalitně postavených novostavbách vyjde elektrika podstatně dráž. Byl jsem v domě, kde měli elektrické podlahové topení , pak koupili do obýváku kanadský krb, pak evropské sálavé panely, pak čínské sálavé panely, nakonec i PION. Aby bylo možné přímo v kotli využít i teplo ze spalin, které vzniká při jejich kondenzaci, jsou na výrobu výměníku využity ušlechtilé a lehké materiály (ušlechtilá ocel, slitiny mědi, slitiny hliníku a hořčíku), takže se kotle běžně vyrábějí jako závěsné (ale k dostání jsou i stacionární). Elektrické podlahové topení je lehce regulovatelné, každá místnost má samostatný termostat a nebo je řízena centrálně.


Pokud nechcete radiátory tak zvolte podlahové vytápění na elektrokotel nebo ten FENIX ale plyn už bych tam nedával, ve výsledku by vás to vyšlo dráž. Co projekt máte spočítané tepelné stráty ? Jaké navrhuje projektant topení v NED ? Provoz plynového kotle je komfortní a ekologický. Jednoznačná odpověď na otázku, jestli je výhodnější topit plynem, nebo elektřinou, neexistuje. Elektřina je zase dostupná v každé domácnosti, ale je výrazně dražší než plyn. Záleží na mnoha faktorech.


Nejnižší provozní náklady, žádná údržba, žádné poruchy, žádný servis. Zvažoval jsem podlahovuku vodou, ale cenově se mi zdá dost drahá a na práci svépomocí dost riskantní. Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?


Pokud má domácnost možnost a chuť topit plynem, může si vybrat z několika variant plynového vytápění. Rovněž podlahové topení se dá opatřit termostatem, teplotu můžete regulovat třeba v každém pokoji samostatně nebo z jednoho místa pro všechny vytápěné prostory. Ale doba jde dál, a tak se dnes nabízí zapojit topení do takzvaného inteligentního řízení domu – pak ho budete ovládat třeba i na dálku, například pomocí chytrého telefonu nebo počítače. Co se týče ceny za pořízení elektrických topných kabelů ( podlahové vytápění), dle Vašeho stávajícího zařazení (C) by cena za topení na 150mpodlahové plochy bylo cca 68tis. Kč včetně programovatelné regulace (bez montáže - nevím, zda budete řešit svépomocí nebo dodavatelsky ?).


CZ , kde naleznete širokou nabídku zboží z oblasti voda - topení - plyn - sanita - kanalizace. Samozřejmě ale dbejte na to, že podlaha, která lépe vodí teplo, bude lepší. V tomto směru tedy koberec představuje jistou nevýhodu. Zjednodušeně možno ale říct, že podlahové topení si můžete pořídit kdekoli, na podkladu, na který jej budete pokládat, nezáleží.


Faktory při rozhodování zda zvolit topení plynem nebo elektřinou. Odpovědět na otázku, zda je levnější topení plynem nebo elektřinou, můžeme odbýt jednoduchou odpovědí. Na počet vytopených metrů krychlových je výrazně levnější plyn. Jenže pokud si teprve chcete do domu zavést plyn , budete mít vysoké investiční. Pravdou, ale je že se nedá na otázku jestli je lepší používat elektřinu nebo plyn na vytápění, odpovědět.


Každá domácnost je individuální, má různou rozlohu, obyvatele, teplotní požadavky, odlišné spotřebiče a právě proto, je potřeba zvažovat právě tu svou aktuální situaci nebo tu budoucí, kam se plánujete dostat. Topná sezóna se pomalu rozjíždí, a tak se nabízí otázka, kdo bude muset v té letošní sáhnout hlouběji do peněženky. Ti, co vytápí dům plynem, nebo elektřinou?


Podívejte se na srovnání, zda je výhodnější topit plynem nebo elektřinou. Na venkově se taky snadněji najde nějaký ten dřevník, kůlna a sklep, kam se topivo schová. Na to většinou developerské projekty, pod jejichž taktovou vznikají novostavby, nemyslí. Na druhou stranu, elektřina nebo plyn jsou pohodlnější a nezamažou nás, za komfort se ale pochopitelně platí. Kdyby ten dům vytápěla jen elektřina , tak se asi nedoplatíme.


U novostavby bych určitě obě topení na kombinovala - kuchyň, obývák, koupelka podlahové vytápění a zbytek na plyn klasické. Přesně takovou spotřebu jsme měli než jsme udělali novou střechu. Teď platíme tisíc ( topení , ohřev vody, vaření). Plynulá regulace, rychlá reakce na změnu teploty a cenová dostupnost, to jsou hlavní devizy, proč si plynové varné desky vždy najdou dostatek fanoušků.


Navíc vaření na plynu je dnes bezpečnější. Pokud plamen zhasne, přívod plynu se přeruší, u některých modelů ho automatika dokonce znovu zapálí. Vytápění na plyn nebo elektřinu? Pokud víme, že projektovaná tepelná ztráta bude například kolem 12kW, správný postup by byl vypočítat stávající roční potřebu tepla anebo paliva.


Na základě toho provést srovnání provozních a investičních nákladů. Platíte vysoké účty za energie a přemýšlíte, zda by nebylo výhodnější začít využívat pro vytápění nebo vaření jiný zdroj energie? Třeba při topení elektřinou dům nemusí mít komín, u topení dřevem je nutné počítat se skladovacími prostory, srovnává Karel Srdečný z poradenské společnosti EkoWATT. Obvykle je to jeden zdroj vyžadující obsluhu a druhý bez obsluhy, nebo kombinace kamen se zdrojem na elektřinu. Společnost FV - Plast, a. Systém FV THERM je kompletní systém podlahového topení.


Teplovodní podlahové vytápění se zárukou až let.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения