čtvrtek 14. června 2018

Roztoči alergie

Alergie na roztoče patří mezi nejčastější alergie. Alergií na roztoče trpí především dýchací ústrojí. Potíže mohou trvat se stejnou intenzitou po celý rok nebo vrcholí na začátku a na konci topné sezóny, kdy dochází k většímu víření prachu.


Roztoči alergie

Vyvolavatelů alergie (takzvaných alergenů) je celá řada, patří mezi ně i sliny a exkrementy roztočů – mikroskopických organismů žijících v prachu. Nejčastější příznaky alergie. Přes den je to lepší, ale to ráno, ráno jste na tom nejhůř.


Vůbec se vám nechce vstávat. A v noci na chalupě se budíte s plným nosem. Alergii nezpůsobují roztoči samotní, ale jejich exkrementy, sliny a tělesná schránka Trus roztočů totiž obsahuje bílkoviny, které napadají dýchací cesty a vyvolávají příznaky alergie na roztoče – rýmu, kašel, astma, kožní projevy apod. Výkaly roztočů obsahují silný alergen, který může vyvolat závažná onemocnění jako astma, alergie a různé druhy ekzémů.


Jsou zakulaceného tvaru a dorůstají velikosti přibližně mm. Podstatná část domácích roztočů se totiž nachází v lůžku, kde mají pro život optimální podmínky. S létem přichází čas dovolených, škol v přírodě a letních táborů.


Pro alergiky na roztoče ale cestování není vždy příjemné. Starší matrace a lůžkoviny v ubytovacích zařízeních často způsobují potíže a dokáží velmi znepříjemnit celý pobyt. Vakcíny podáváme pouze v případě, že se není možné alergenu vyhnout. Lépe fungují vakcíny v případě, že je přítomna alergie na jeden či několik málo alergenů.


Roztoči alergie

Obecně jsou velmi malí (μm–mm), některé druhy však dosahují délky až cm. Mezi pavoukovci jsou výjimeční způsobem obživy – zatímco všechny ostatní řády se živí dravě, mezi roztoči nalezneme i saprofágy a parazity. One of the largest French foie gras selections in the UK and on par with Harrods. V osobním životě může mít alergie negativní vliv také na učení a rozvoj, což se týká hlavně dětí. S léčbou alergie by měl začít každý, kdo pociťuje byť jen malé příznaky a vyvarovat se tak vzniku vážných respiračních chorob.


Zbavit se jich je někdy hodně obtížné, alergie na roztoče dokáže pořádně znepříjemnit život. Pokud si myslíte, že zrovna u Vás doma tahle zvířátka nejsou, patrně se mýlíte. Jsou zdaleka nejčastější příčinou alergie dříve obecně nazývané „ alergie na bytový prach“. Největší nebezpečí pro alergiky představují roztoči přítomní v domácím prostředí, označovaní termínem roztoči bytového prachu, kteří jsou zdaleka nejčastější příčinou alergie označované též jako „ alergie na bytový prach.


Roztoči alergie

Jak se projevuje alergie na roztoče? V případě, že poznáváte příznaky jako opakované kýchání, rýma, zacpaný nos, svědění nosu, očí, uší nebo krku či únava, je možné, že i vás trápí alergie na roztoče. Alergeny roztočů jsou obsaženy v jejich exkrementech, slinách a tělesné schránce.


Ty kontaminují prostředí, v němž se roztoči živí kožním odpadem lidského těla a dalším biologickým odpadem,“ vysvětluje původ alergie doktorka Iva Pončáková z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze. Dobře se jim daří ve tmě, sluneční svit je zabíjí, stejně jako mráz nebo teploty nad 55° C. Domácí roztoči se živí organickými částicemi obsaženými v prachu. U alergie na pyl je krizové období pouze na jaře, ale alergie na roztoče trápí alergického člověka celý rok. Největší potíže však vyvolává začátek a konec topné sezóny, protože v těchto obdobích dochází k většímu víření prachu v domácnostech. Roztoči mají rádi teplo a relativní vlhko.


Kde se roztoči cítí dobře. Z alergologického hlediska není přítomnost jednotlivých zvířat rozhodující. I když je náš život s roztoči do značné míry normální (vždyť nás také doprovázejí minimálně od doby, kdy byly vynalezeny textilie), někteří lidé jsou citliví na jejich alergeny.


Prach a roztoči v bytě Zdaleka nejčastější příčinou alergie dříve obecně nazývané „ alergie na bytový prach “ jsou roztoči bytového prachu. Roztočové alergeny, obsažené ve výměšcích roztočů, především v jejich fekáliích , se šíří zejména vzduchem a alergikům nejvíce vadí jejich přístup do organismu vdechováním. Pokud máte už alergii určenou z alergologie - roztoči jsou všude, ale alergie na zvířata se týká většinou srsti. Co se týká léčby- opět doporučuji konzulaci s alergologem.


K projevům alergie dochází při kontaktu s roztoči nebo (a to zejména) s jejich exkrementy. Alergeny tohoto typu patří mezi jedny z nejagresivnějších a mohou vyvolávat astma, ekzémy, alergickou rýmu či zánět dutin. Spouštěče alergie na prach. Kdo nebo co nejčastěji spouští příznaky alergie na prach?


Pamatujte, že roztoči se vyskytují v přijatelném množství prakticky ve všech typech obydlí. Tyto látky nazýváme alergeny. Může jít o roztoče, pyl, zvířecí srst nebo běžné složky potravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения