středa 20. června 2018

Rýže při dietě

Bílá rýže je sice chutnou, levnou a oblíbenou přílohou, ale co je chutné nemusí být za každou cenu dietní. Uvidíme, jaké druhy rýže si s radostí můžete dopřát i při zpřísněném režimu. Koukáme-li se na druhy rýže z pohledu technologické úpravy, výživově nejbohatší je rýže parboiled. Rýže parboiled se zpracovává oproti bílé rýži speciální technologií – a to opracováním v horké páře při vyšším tlaku.


Výsledkem je, že v jednotlivých zrníčkách zůstanou takřka všechny potřebné látky.

Rýže se při rýžové dietě smí za den zkonzumovat jen omezené množství – mezi 2až 2g rýže v syrovém stavu. Měla by být rozdělena do pěti dávek. První den by se měla jíst jen a pouze rýže , doplňovaná vodou, neperlivou a neochucenou, další dny se rýže může doplnit omezeným množstvím libového drůbežího masa či rybou, anebo zeleninou. Na druhou stranu rýže vás dokáže zasytit a když si připravíte odpovídající porce, může být skvělým pomocníkem při zdravé dietě.


Už gramů nevařené rýže obsahuje celých gramů sacharidů, tedy téměř doporučené denní dávky sacharidů (ta je 4-gramů sacharidů na kilogram váhy člověka). Výroba rýže parboiled se skládá ze čtyř fází, při kterých se pomocí vysokotlaké páry vtlačí do zrnek více vitaminů a minerálů. Má žlutou barvu, varem se mění na zářivě bílou, rozvaří se jen velmi zřídka.


Uvařená se nelepí a zrnka jsou trochu tužší, než je u rýže zvykem.

Při redukční dietě vsaďte na lehkou zeleninovou verzi s cizrnou a špetkou šafránu. Rýži použijte kulatozrnnou, opět stejně jako na klasické rizoto. Má vlastnosti jako rýže Arborio, je tedy skvělá pro přípravu rizot. Krátkozrnná rýže se bílá a po uvaření dost nabude.


Jako při každé dietě i při rýžové dietě je zapotřebí, abyste přijímali dostatečné množství tekutin. Zkuste například rýži, starší pečivo, kuřecí maso. V případě dětí je vhodné podávat zeleninové či ovocné pyré (například z kukuřice, rýže , brambor či mrkve, jablka, banánu). Zdravý dospělý člověk vypije 2–litry tekutin denně, při průjmových onemocněních je potřeba úměrně příjem zvýšit. Pár příkladů jídel při dietě u dny.


Recepty u dny úzce souvisí s povolenými potravinami při dodržování diety. Na základě širokého výběru povolených potravin se dá připravit relativně pestrá strava. Pro inspiraci vybíráme alespoň recepty na dva dny.


Pokud má opravdu docházet k spalování tuků, je třeba se hýbat v kuse nejméně minut, a to ještě při správné tepové frekvenci. Tento proces ale nezaměňujte s předvařením, vařit se musí stejně jako jakákoliv jiná rýže. Má lehce nazlátlou barvu, která pochází z otrub – při tlakové úpravě se otruby lehce zanoří do jádra zrnka.


Nejčastěji se používá do polévek, předkrmů a dalších pokrmů, kde je potřeba zachovat nelepivost rýže. Pro své cenné složení se řadí mezi tzv.

Rýžová dieta – návod pro každého. Denní dávka rýže při rýžové dietě by měla činit 2– 3g (hmotnost rýže v syrovém stavu). Ideální je dávku rozdělit do 3. Základem jídelníčku při této dietě je samozřejmě rýže.


Můžete si dopřát všechny její druhy, kromě bílé. Vhodná je rýže celozrnná, jasmínová, natural, basmati a všechny její další druhy s glykemickým indexem pod 55. A to bývá hlavní problém.


Hodně lidí se totiž drží zažitých pravd a při průjmu se stravuje naprosto nevhodným způsobem. Na následujících řádcích se proto budeme věnovat průjmové dietě od A do Z. Delší vynechání příloh při dietě není vhodné, o to víc, pokud denně sportujete a potřebujete příjem sacharidů. Většina výživových poradců doporučuje omezit přílohy při počátcích redukce hmotnosti.


Nastartujete svůj metabolismus rychleji, ale nic se nemá přehánět. Můžete konzumovat jakékoliv výrobky z rýže , kde není žádná jiná přísada tzn. Strava při kojení Aloe Vera Peach vs. Záleží, jak mi to vyjde, snažím se, abych po obědě měla aspoň - sacharidů snědených a zbylo mi tak na odpoledne těch -.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения