čtvrtek 9. února 2017

Co můžeme udělat pro životní prostředí

Nejhorší, co můžeme pro přírodu a životní prostředí udělat , je nechat se semlít pocitem, že člověk jako jednotlivec ničeho nedosáhne, a preventivně rezignovat na veškeré snahy. I když jsme součástí celku, máme během svého života nespočet příležitostí ovlivnit své chování a přerozdělování vlastních financí. Začnu já - na nákupy si nosím látkové tašky a když už to je náhodou nutné, beru si papírové.


SLOHOVÁ PRÁCE: Co mohu udělat pro životní prostředí ? Zamyšlení) › Zajímavá otázka. Já osobně si myslím, že jako jedinec toho moc nezmůžu, ale zase je pravda, že kdyby si tohle řekli všichni, naše planeta na tom asi bude o mnoho hůř. Jak ale víte, že jste učinili nejlepší volbu pro životní prostředí ? Upřímně, prostě nevíte….


Nežijeme v dokonalém světě. Můžeme dělat jen to, co si myslíme, že je pro nás nejlepší, a pracovat s tím, co máme. Volba, kterou zvolím já, nemusí být vaší volbou. A je to naprosto v pořádku! Co můžeme pro životní prostředí udělat my sami.


Snižovat dopady spotřeby – a nepřímo i výroby – na naše životní prostředí může úplně každý z nás. Záleží čistě jen na tom, jestli chceme. A není proto nutně třeba snižovat svůj životní komfort. Můžeme tak činit pro dobrý pocit, že děláme něco.


Co děláte pro životní prostředí ? Anna: Nenechávám nabíječku mobilu v zásuvce, nenechávám téct vodu při čištění zubů, vařím s pokličkami, chodím na nákup s taškou, neberu si igelitky. Lenka: Zejména pro děti, ale i pro sebe nakupuju z druhé ruky, v bazarech. Nejen oblečení, ale i různé krámy, jako třeba koš na. Pro to, aby se nám lépe dýchalo a žilo, můžeme udělat hodně.


Ochrana životního prostředí není záležitostí legislativy a nařízení, ale především zvyků a chování lidí. Ohleduplnost k životnímu prostředí nás nemusí stát žádnou výjimečnou snahu. Stačí prostě jen myslet na to, že bychom se k přírodě měli chovat tak, jak bychom chtěli, aby se chovala ona k nám. U prodavače si můžeš zjistit, jestli bylo zvíře chyceno v divočině nebo se narodilo v zajetí. Zvířata narozená v zajetí způsobují menší škody na životním prostředí.


Chránit a recyklovat je jednodušší, než si umíte představit. Abyste ochránili životní prostředí , zkuste snížit spotřebu energie a vody, změňte své návyky co se stravování a dopravy tý. Jak můžeme chránit životní prostředí ? Sepsali jsme pro vás více než tipů, jak šetřit lesy a chránit naši přírodu. Na konci článku najdete také zcela konkrétní tipy, kam a jak dále přispět na ochranu životního prostředí. Darujte staré oblečení.


Obnošené oblečení a věci nevyhazujme. Je nejpřímější cesta jak zlepšit stav životního prostředí. To je činnost, kterou může praktikovat opravdu každý, nehledě na věk. Vykonat užitečnou věc, pomoci zlepšit prostředí ve kterém žijeme a zároveň udělat něco pro zdraví při aktivním pobytu na čerstvém vzuchu. Na tom není nic složitého a světoborného.


Co všechno by jsem chtěla udělat pro změnu svého životního prostředí ? Určitě každý chce za svou snahu vidět výsledek. Výsledky můžou být v jakékoli podobě. Možná by bylo účinné zlepšit životní prostředí jen na určitém místě a potom postupovat dál a dál. I k takovému zamyšlení vede postní období, tedy čas před Velikonocemi, který letos začíná 1. Postní kalendář nebo akci Autopůst. Platí to jak pro úředníka z Prahy, kadeřnici z Humpolce nebo kladenského inženýra, tak pro ekologického zemědělce z Jižních Čech i pro nás studenty.


Důležité je si své chování uvědomovat, zamýšlet se nad ním, změnit ho a snížit negativní dopad na životní prostředí na minimum. Jenom tak nám to, co označujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения