V dnešním díle se podíváme, jak se chovat u stolu a nevzbudit tak podezření, že jste ve společnosti omylem. Pravidla stolování a společenského chování v restauraci jsou kapitola sama pro sebe a pro mnohé muže je její návštěva velkou neznámou. Tak si ji projdeme pěkně krok po kroku.
Jak se správně chovat v restauraci ? Podívejte se na známý pořad České televize ETIKETA Ladislava Špačka. Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích. U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel, kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit. Začneme pěkně od začátku, tedy od vstupu. Dveře, pokud zde není portýr, otevírá společensky níže.
Televizní seriál České televize a FreeComu. Hlavní roli hraje Etiketa v podání Ladislava Špačka aneb jak se správně chovat a vypadat ve společnosti. Pokud v průběhu stolování potřebujeme odejít od stolu, ubrousek necháme položený vedle talíře. V opravdu dobré restauraci si obsluha všimne a ubrousek lehce přeskládá.
Při domácím stolování to dělat nemusíte. Vše je snědeno a vypito. Ubrousek ležérně a nenuceně naaranžujeme tak, aby veškeré stopy. V gastronomickém oboru se čím dál tím častěji setkáváme s tím, že ať již zaměstnanci restaurací, ale hlavně návštěvníci neznají záladní pravidla stolování. Pak obsluze vyčítají, že nejedná tak, jak by si hosté představovali.
Tento nešvar je nepříjený pro obě strany a přitom se tomu dát velmi lehce předejít. Většina z nás nechodí na večeři do luxusních restaurací každý den. Nicméně čas od času se něco slaví - narozeniny, svátky, promoce. Příbuzných, přátel, sousedů… a jdeme do „lepšího podniku“, v němž by naše chování mělo být podřízeno složitým rituálům, o nichž jsme - pravda - něco slyšeli, které ale zrovna brilantně neovládáme.
Chování v restauraci Vstupem do pohostinství, kavárny, restaurace a obdobných podniků služeb veřejností, vstupuje člověk zároveň do poněkud složitějších společenských vztahů a kontaktů, Nevystačí už jen se základními pravidly slušného chování, je třeba, aby znal alespoň nejdůležitější normy tohoto druhu mezilidské komunikace. Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší restauraci uříznout ostudu. Udělejte si kvíz a zjistěte, jak jste na tom právě vy. Pokud si nejste jisti, pozorně sledujte personál: pomocný číšník vám bude nalévat vodu do.
Naučte se správně vejít do restaurace, elegantně se posadit a chovat se jako dáma. Osvojte si, čím vyniká společenský a galantní muž. Naučím vás pravidla při stolování a ukážu nástrahy, které na vás šéfkuchař nachystal. Poznejte tajné zákony, kterými se řídí v restauraci. Staňte se brilantním společníkem a. V restauraci by měli číšníci přinášet jídla pro všechny najednou.
Pokud jsme si hosty pozvali domů, pak je na hostitelce či hostiteli, v jakém pořadí bude servírovat. Pravidla etikety velí, že jako první dostane jídlo nejdůležitější osoba u stolu, ostatní čekají, dokud nebudou mít jídlo všichni. Pro větší názornost si dnes vybereme restauraci tzv.
Věřte, že v restauraci nižší kategorie se nižším nárokům přizpůsobíte znáze, než naopak. Vždy je dobré si o restauraci , kam míříme, něco zjistit. Podle toho se i oblékáme. Do luxusnější restaurace, obzvláště večer, se pro pána hodí. I v japonských restauracích tečou lahodné nápoje proudem.
Buďte si však vědomi toho, že nikdy nebudete pít sami. Etiketa říká, že čekáte, až budou všechny sklenice, které se mají naplnit, plné, poté necháte některého člena říct přípitek nebo jednoduše „kanpai“, což v japonštině znamená „na zdraví“. Někdy není lehké rozpoznat, kdy host v restauraci již dojedl. Ovšem servírky a číšníci by měli respektovat pravidla obsluhy v restauraci.
Jedno z nich jim ve většině případů napoví, zda hostovi mohou talíř již odnést nebo ještě ne. Je zcela jasné a zároveň je součástí etikety stolování.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.