pátek 14. září 2018

Válce na mezistěny

Nabídneme vám pařáky, lisy a další včelařské potřeby na včelí vosk, který má hojné využití. Především se používá k uskladnění zásob medu a pylu, ale zkušení včelaři a kreativní lidé naleznou i jiné využití. Lis hladký ruční je určen k válcování předem připravených silných voskových desek do tenkých. Lis na mezistěny - ruční hladký (290) od AVV-100. Pomocí hladkých válců se připravuje hladký pás vosku pro další zpracování na gravírovaných válcích.


Forma na odlévání mezistěn z vlastního vosku. Téma mezistěn z včelího vosku zdá se být dlouho uzavřena. My včelaři, v té téme máme vědět všechno! Je těžké o stavu znalostí na tému mluvit za všechny. Možnost získání dotace až z pořizovací ceny.


Elektrický lis na mezistěny se stolem. Lis je vybaven konstrukcí s odkládacím prostorem pro vyválcované mezistěny. Díky konstrukci může celý stroj ovládat jeden uživatel.


Součástí ovládání je i šlapací. Každý lis před Vámi odzkoušíme a ukážeme Vám veškeré Know how, jak vyrobit mezistěny. Veškeré potřebné příslušenství k výrobě mezistěn vyrábím jako jedinný v ČR já. Samotné válce jsou jen začátek (lis na mezistěny vám mezistěnu nevyrobí).


Je zapotřebí volitelné příslušenství, bez kterého se žádná. Rozměry lisu jsou 4x 2mm. Maximální rozměr vylisované mezistěny je 4x 2mm. Velikost buňky je mm.


Gravírovaný lis na mezistěny slouží k výrobě mezistěnového pásu, který se potom ořeže na požadovaný zozměr. Do lisu se vkládá již natemperovaný voskový odlitek. Tyto lisy Lankoff se vyznačují vysokou kvalitou. Sami na těchto lisech vyrábíme u nás ve výrobně mezistěn na farmě.


Tento model je ten samý, co je v. Zavolal jsem na pomoc manželku a během asi půl hodiny jsme měly stůl plný výlisků. Pomocí šablony jsem pak hned naformátoval přířezy mezistěn a ze zbytků jsem nadělal mezistěny do polorámků. Na první pokus jsem spokojen, trvalo to dohromady hodin. Válce na mezistěny válcované za studena Mezi dva gravírované válce s reliéfem včelích buněk se na jedné straně vkládá hladký voskový pás nebo destička, na druhé vychází pás mezistěny. Pohon může být ruční či motorový.


Dostupné válce i lisy na odlévání, inzerované na internetu se mi zdály drahé, a tak jsem si vyrobil vlastní. Válcovaným mezistěnám se také říká lisované mezistěny. Válcované mezistěny se vyrábějí metodou za tepla a nebo metodou za studena. Metoda za tepla spočívá v lití teplého vosku přímo na rotující gravírované válce. Taktéž se tento postup výroby nazývá kontinuálně litý.


V tomto ohledu existuje terminologická. Za sebe bych se bál pocínovaní které může být porušené a časem se to projeví tak, že se začne vosk lepit na válce a tím pádem trhat mezistěny. Pán prý na nich udělal max. Důvod prodeje se zdá jasný už jen z důvodu neskutečně drahé opravy kde se musí precinovat celé. Hladký lis je naprosto nepoužitelný pro jakékoli srovnávání.


Vosk se lepí na válce ať to mažete čímkoli válce jsou bud nekvalitní již v jejich vybroušení a nebo materiálu a nehodí se pro zmenšování síly vosku do plechů odlitého polotovaru nad mm ! Abychom mohli bez problémů dál vyrábět mezistěny , musíme udělat údržbu mašin. Tady vidíte ukázku jemné mechaniky a doufám, že jak je poskládám dohromady, budou z toho zase válce na mezistěny a ne robot č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения