čtvrtek 20. září 2018

Glutaman sodný lepek

Je to bezbarvý krystalický prášek bez vůně a mírné masové chuti. Obecně se nedoporučuje alergikům a malým dětem, což však s lepkem nesouvisí. Glutaman sodný neobsahuje lepek. Glukózový sirup, dextróza, karamelové barvivo obsahují lepek - NE! Přestože se při jejich výrobě vychází z pšenice, je díky výrobnímu postupu ve finálním produktu lepek bezpečně eliminován.


Obsah glutamanu sodného v polotovarech, výrobcích z hovězího, vepřového, v klobásách je asi – vůči hmotnosti surovin. Zdroje kyseliny glutamové: Ve stravě je kysenina glutamová zastoupena bohatě, nejvíce jí obsahuje pšenice ( lepek - gluten), tvrdé sýry, hovězí a drůbeží maso. Studie ukázaly, že citlivých na glutaman sodný může být až lidí. Prokázaná je i reakce u astmatu, který může nastat - hodin po požití jídla s glutamanem. Tvoří pátou základní chuť – umami.


Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin ze sóji, brambor, melasy nebo obilí. Při požití nadměrného množství může způsobit bolesti hlavy a nevolnost. Lepek je skupina zásobních proteinů neboli bílkovin, které jsou obsaženy v semenech nejrozšířenějších obilnin.


Nachází se v pšenici, ječmenu a žitu. Potravinová aditiva mohou obsahovat stopy lepku. Například do bonbonů, medoviny či rumu se přidává aditivum E 1a-d karamel.


Nejde totiž o kyselinu glutamovou, patřící k aminokyselinám, které si tělo umí samo vytvořit. Závisí od dodávateľa tohto éčka výrobcovi produktu. Zostáva to na Tebe, či budeš veriť výrobcovi, keď deklaruje bezlepkovosť výrobku s obsahom glutamanu a spoliehať na jeho odbornosť a informovanosť alebo vylúčiš zo stravy výrobky s glutamanom.


Zarážející je, že tyto látky jsou schválené, přičemž se dobře ví, o jejich zničující škodlivosti. Byly mi provedeny základní alergologické testy, rozšířené alergologické testy, kde bylo postupně vyloučeno ovoce, lepek , laktóza a všechny možné jiné potraviny a alergeny. Nakonec zůstalo na podezření na různá koření: pepř, paprika, muškátový ořech a glutamát sodný.


Sama jsem si to posléze měla vypozorovat, které. Tento pocit Japonci nazvali umami (ostrý), čo je jedna zo základných chutí spolu so sladkou, kyslou, horkou a slanou. Kořenící směs Kick´N Chicken obsahuje česnek, cibuli, červenou papriku, červený pepř, stroužky pomeranče a citronu a pomerančový olej s přírodními extrakty. Směs neobsahuje přidaný glutaman sodný. I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek I některé přídatné látky do potravin, aditiva, obsahují, nebo mohou obsahovat stopy lepku.


Jak uvádí ve své práci Celiakie Eva Zítková, jsou sice odborníci, kteří pokládají problematiku aditiv u celiakie za okrajovou, je ale dobré o tom vědět. Je obsažen v sójových omáčkách i ochucených slaných. Pri výrobe salámy sa do nich glutaman sodný pridáva spolu s korením a soľou. Můžeme ho najít v sójové omáčce nebo asijských jídlech. Vynikající houbová polévka, která vás zasytí i večer.


Neobsahuje lepek ani glutaman sodný. Vysvetľuje, že glutaman sodný sa v potravine môže vyskytovať aj úplne prirodzene – ide o tzv. Správne označenie by teda v prípade, že výrobca glutaman do potraviny nepridal bolo: „bez pridaného glutamanu“. Lepek - ať jste v obraze Paradox zvaný gluten ( lepek ) Poslechněte si Milana Calábka v pořadu KUPŘEDU DO MINULOSTI - nejen o lepku.


Největším nebezpečím, které dnešní šlechtěná pšenice v sobě skrývá, je gluten. Gluten je velmi lepkavá, tuhá, průhledná a mazlavá látka, která se přenáší do krve a lymfy. Lepek je bílkovinová součást obilovin, jde o lepkavou substanci, která se lepí na stěny tenkého střeva, způsobuje problémy s trávením a následně s imunitou.


V souvislosti s tím se objevuje celiakie, která přímo úzce souvisí s nesnášenlivostí těla na tuto látku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения