středa 15. května 2019

Oxid uhličitý v krvi

Při ochlazení pod −°C mění plynný oxid uhličitý svoje skupenství přímo na pevné (desublimuje) za vzniku bezbarvé tuhé látky, nazývané suchý led. Oxid uhličitý je nedýchatelný a ve vyšších koncentracích může způsobit ztrátu vědomí a smrt. Naruší totiž uhličitanovou rovnováhu v krvi a způsobí tak acidosu.


Zároveň navázání vodíkových kationtů zvyšuje afinitu. Průměrný tlak v alveolech pro kyslík je 1kPa a pro oxid uhličitý kPa. Ve venózní krvi v plícní tepně je pro kyslík kPa a pro oxid uhličitý za klidu kPa.

Molekula oxidu uhličitého je sice mnohem větší,. Když arteriální (tepenná) krev proudí přes kapiláry, oxid uhličitý se rozpouští z tkáně do krve. Nějaký oxid uhličitý je rozpuštěn v krvi.


Zbylý oxid uhličitý je konvertován na bikarbonát a vodíkové ionty. CO2) bezbarvý nehořlavý plyn. Jeho koncentrace v atmosférickém vzduchu je velmi malá (cca ), je těžší než vzduch. Vzniká jako konečný produkt spalování uhlíku a jeho sloučenin při mnoha biologických procesech.


V krvi se totiž váže na hemoglobin a vytěsňuje tak kyslík, který se pak z plic obtížněji dostává do mozku a tkání těla. Test krevního plynu měří množství kyslíku a oxidu uhličitého v krvi.

Může se také použít ke stanovení pH krve, nebo jak je kyslá. Test je obecně znám jako analýza krevního plynu nebo test tepenného arteriálního plynu (ABG). Vaše červené krvinky dopravují kyslík a oxid uhličitý do celého těla.


Tieto bunky sú priamo zapojené do procesu dýchania, ako ich prenáša kyslík z pľúc po celom tele, a oxid uhličitý v opačnom smere. Preto je pre normálne fungovanie všetkých orgánov, ktoré je potrebné v krvi by bol počet týchto buniek. V plicních sklípcích kyslík difunduje do krve, a to na základě pravidla, že kyslík má v odkysličené krvi nižší parciální tlak. V rámci toho přechází přes tenký vlhký epitel plicních sklípků.


Naopak oxid uhličitý má v krvi vyšší parciální tlak, a proto v plicích uniká přes epitel ven z kapilár. Viete, že máte vždy v krvi kysličník uhličitý ? Vyrába sa, keď telo používa kyslík na rozloženie glukózy na energiu. Keď krv cirkuluje, oxid uhličitý sa vylučuje pľúcami a do krvi sa dostáva viac kyslíka. Proces je kontinuálny a normálny.


V nepatrném množství vzniká i metabolickými procesy v živých organismech a proto je obsažen ve stopových množstvích ve vydechovaném vzduchu z plic. Proč se tvrdí, že oxid uhličitý v perlivých nápojích je nezdravý? V některých je nápojích je přítomen přirozeně (minerálky, pivo, šampaňské), jinde je dodáván uměle.


COje v krvi taky přítomen přirozeně, jako jeden z konečných metabolitů živin. CO bezbarvý nehořlavý plyn, málo reaktivní, těžší než vzduch. V přírodě je obsažen v minerálních vodách, jeho koncentrace v atmosférickém vzduchu je velmi malá (cca 03).


Kyslík v krv nepláva len tak náhodne ako rozptýlené krúžiace molekuly v tele.

Niečo také platí iba pre jedno percento jeho celkového objemu. V krvi je však parciální tlak kyslíku vysoký a tlak oxidu uhličitého je nízký. Proto kyslík difunduje z krve do tkáně, zatímco oxid uhličitý difunduje z tkáně do krve.


V dôsledku hlavne emisií priemyslu jeho priemerná koncentrácia vo vzduchu stále rastie (pozri odsek „Vplyv oxidu uhličitého na globálne otepľovanie“).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения