středa 22. května 2019

Triaková regulace princip

Od doby, co se dá z Číny „cokoliv“ objednat za vyloženě nízkou cenu nemá moc smysl některé věci vyrábět. Jas žárovek, halogenů, stmívatelných úsporek, výkon topných spirál a jiných tepelných spotřebičů, otáčky motorů a pod. Při regulaci výkonu triakem nedochází k regulaci výstupního napětí způsobem, jakým tomu je například u variaku. Nedochází zde k transformaci napětí, ale k „osekávání“ sinusové vlny. Z toho důvodu je triak nevhodný jako náhrada transformátoru pro laboratorní zdroje či jiné přístroje.


Na schématu níže je zapojení triakové regulace s tímto obvodem.

Jednoduchá triaková regulace. Tento typ zapojení regulace je poměrně rozšířený, i když není dokonalý. Obecné dogma říká, že regulace svářecího trafa v primáru není moc dobrá věc. Dobry den, pouzit lze oba regulatory, jedna se o obdobny princip regulace.


Uvnitř se ukrývá triak , diak , kondenzátor , odpor a potenciometr. Může tam být i tlumivka na. U tohoto zapojení je výhoda rozpojení obvodu regulátoru při vypnutí spotřebiče. Součástky byly staré, zapojení složité a hlavně zmatené, nějaká dokumentace k tomuto bastlu nikdy ani neexistovala.


Tyristorová regulace je založena na funkci tyristoru (výkonové polovodičové součástky se třemi PN přechody a řídicí elektrodou), který se chová jako výkonový spínač s velmi krátkou dobou sepnutí i rozepnutí (v řádu jednotek až stovek mikrosekund) a v rychlém rytmu zapíná a vypíná proud do zátěže (trakčního elektromotoru).

Tuhle věc jsem potřeboval k mému druhému VTTC, pro regulaci výkonu MOTů. Dost mi vadil proudový náraz a tlumivky jsem používat nechtěl. Fázová triaková regulace vhodné i pro indukční zátěže, regulaci motorků, osvětlení, topení. Kupte za Kč a získejte zdarma dopravu!


Vhodné i pro indukční zátěže, regulaci motorků, osvětlení, topení. Nelze regulovat zářivky, úsporné žárovky, jednofázové asynchronní motory s kondenzátorem. Umožňuje regulovat výkon síťových spotřebičů, např. Tato regulace je velmi oblíbená a používá se už i běžně v domácnosti. Z toho důvodu jsem se rozhodla vyrobit zařízení, které by bylo univerzální pro všechny dostupné spotřebiče a tím je tento regulátor.


Triac line voltage phase. Regulace Regulace je proces udržující nějakou fyzikální veličinu na žádané úrovni. Tyto motorky jsou používané v převážné části axiálních a radiálních ventilátorů. Pro jejich regulaci se nehodí triaková regulace , která je určena především pro komutátorové (sériové) motory používané hlavně v ručním el.


Klí čová slova : AVR, Atmel, vodní dýmka, mikroprocesor, kou ření, triaková regulace. Abstract This bachelor thesis deals with the substitution of a standard charcoal heating system for an electronically-controlled heating element in a hookah. Plynulá regulace výkonu potenciometrem v rozsahu 5-. Možnost nastavení trimrem minimálního výkonu.


Je to nejlepší triakový regulátor na trhu s tímto.

Takže zbývá ta tlumivka na sekundáru a regulace primáru. Ovšem hodnoty tlumivky mě nejsou vůbec jasný, neb neovládám teorii. Tak jsem myslel, že těch 23V při regulaci na primáru by mohlo tak nějak vyjít. Taky jsem uvažoval o odbočkách na jednotlivých sloupcích, ale asi by to technicky moc nešlo. Crawler s plynulou regulací rychlosti.


Velké pomalé trialové vozítko na vysílačku na frekvenci 4Ghz s pohonem všech kol a skvělým desingem. Regulátor otáček A pro stejnosměrné motory Conrad. Tyto motory najdou využití hlavně ve stejnosměrných vrtačkách, modelech aut, pohonech stěračů, tak jako u elektrického nářadí.


Chci se zeptat na nějakou dobrou variantu, jak regulovat otáčky asynchroního motoru, konkrétně se jedná o motor ventilátoru u digestoře, frekvenční měnič je varianta dost drahá, na druhou stranu jsem slyšel myšlenku, že je možnost regulace pomocí stmívače na světla, nebo jiným potenciometrem, ale nejsem si jist jestli z podstaty motoru jsou otáčky na napětí závislé. Princip ekvitermní regulace. Ještě než přejdeme k popisu ekvitermních regulátorů a principu vytápění pomocí ekvitermní regulace , je nutné uvést pojem ekvitermní regulace.


Ekvitermní regulace teploty v místnosti spočívá v nastavení teploty topné vody (regulací zdroje tepla) na základě venkovní teploty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения