úterý 14. června 2016

Rýže na pánvi

Smažená rýže - recept: Uvaříme rýži do poloměkka. Na pánvi wok rozpálíme olej a přidáme rýži. Přelijte sojovou omáčkou a smažte chvilku za stálého míchání. Když na oleji před přidáním rýže osmahnete cibulku a kousíčky kuřecího masa, pak přidáte rýži a mraženou kukuřici a hrášek (případně jinou zeleninu) a pak vodu dle receptu máte za dvacet minut výborné lehké rizoto (sice po česku, ale výborné).


Já bych se toho ujedl i bez masa.

Kuřecí stehýnka s rýží mohou být vynikající volbou pro oběd nebo večeři. Proces vaření tohoto pokrmu je poměrně jednoduchý a není příliš mnoho času. A co je nejdůležitější, toto jídlo vyžaduje minimální množství produktů, které lze snadno zakoupit v každém obchodě.


Zvažte několik receptů, které vás osloví a vaši rodinu. Rozehřejeme teflonovou pánev a bez oleje orestujeme tempeh (je dost mastný, ale pokud by se někomu jídlo zdálo suché, ať olej přidá). V hluboké pánvi rozpalte olej a orestujte krevety.


Odložte, vsypte zeleninu, posypte jednou lžící koření a zhruba po pěti minutách opékání přidejte rýži. Smíchejte všechny suroviny na omáčku (česnek prolisujte).

Dokořeňte, zalijte omáčkou. Zásadní suroviny: správná rýže a šafrán. Ať už se paella připravuje nad ohněm, nebo na sporáku, vždy je zásadní, aby se rýže vařila v široké pánvi , která má co největší dno.


Rýže se v pánvi musí rozprostřít do co nejtenčí vrstvy, aby při doteku se dnem pánve zkaramelizovala. This video is unavailable. Sáček rýže typu basmati (například značky Uncle Ben’s) uvařte podle návodu na obalu. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte dvě lžíce rostlinného oleje a vsypte na něj lžíci koření kari nebo kari pasty (dostanete v supermarketech a samozřejmě v obchodech s kořením). Rýže na rizoto - recepty na každý den.


Kulatozrnná rýže se chová docela jinak, potřebuje víc vody než dlouhozrnná rýže na dušení a hlavně udělá ke konci kaši, ať už to zamýšlíš nebo ne. Takže na italská krémová rizota je geniální, na dušenou rýži a sypká dušená rizota se naprosto nehodí. Na větší pánvi zahřejeme olej, necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájené klobásy a opékáme dozlatova. Ke konci opékání přidáme česnek, ale pozor, nesmí zhořknout. Přidáme ostatní zeleninu, zalijeme vývarem a rajčatovým protlakem.


Necháme zvolna dusit, až bude zelenina měkká a všechna voda nebo vývar. Mezitím si nakrájíme cibulku, kterou nakrájíme najemno a poté osmahneme na pánvi na mírném ohni. Nakonec ji podle chuti dosolíme a dochutíme.

Dávám ještě k cibuli sladkou sójovou omáčku. Uveďte do varu l vody, osolte ji, vsypte rýži a povařte až minut, až bude měkká, ale ještě pevná na skus. Cibuli smícháme s rýží a můžeme podávat. Směs nechte na pánvi chvíli podusit do změknutí, přisypejte najemno nastrouhaný sýr a promíchejte. Vydlabané a očištěné papriky, naplňte touto směsí a nechte zapéct v předehřátě troubě nebo v. Na hluboké pánvi nebo v teflonovém hrnci rozpálíme olej, přidáme rýži a zprudka ji osmahneme.


K rýži přisypeme zeleninu, špetku šafránu a naposledy, jen zlehka, promícháme. Asi minuty necháme zprudka ohřívat, na dně pánve se utvoří kůrčička. Pak k rýži přilijeme dl teplé vody, přikryjeme pokličkou.


Opékaná rýže nemusí pocházet jen z Asie, skvělé pokrmy tohoto typu se najdou i na jihu Spojených států nebo v Karibiku. Tenhle recept s krevetami oceníte jak pro bleskovou přípravu, tak pro výbornou chuť. Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a dokřupava v něm tři až čtyři minuty opékejte dva pokrájené plátky slaniny.


Přesná doba závisí na počtu připravovaných porcí a výkonu vaší mikrovlnky. Pokud mikrovlnnou troubu nemáte, nebo se jejímu používání vyhýbáte, rozdrcený květák poduste na pánvi pod poklicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения