úterý 29. května 2018

Trdelník historie

It is also true that the recipes differ in small details. Historie trdelníků sahá až do 18. Moravy usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto pochoutku. Odtud se s Maďary dostal do slovenské Skalice.


Trdelník historie

Kromě chuti totiž láká ke konzumaci tím, že je obvykle prezentován jako staročeský pokrm. Jenže skutečnost je poněkud jiná. V současnosti se používá převážně lidový název Tupník či Tupecník.


Je to tradiční krajové pečivo z kynutého těsta navinutého na bukový válec a pečeného nad žárem. Pekl se rodičkám do kúta a i dnes patří jako dobré jídlo k dobré zábavě. Nesmí chybět na všech kulinářských slavnostech, kde je znám jako vyhlášená specialita! Fotogalerie z přípravy našich trdelníků.


Pravda je, že trdelník pekli naši předci odedávna, i když v každém kraji vždy podle toho, co nabízela okolní příroda a co lidem nejvíce chutnalo. Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho historii. Jeho plody se však i nadále nazývají trdla. Poté se peče nad žárem a nakonec se obaluje ve směsi skořice, cukru, vanilky a oříšků.


Skořice jde nahradit i kakaem či kokosem. Název trdelník je odvozen od slova trdlo, což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče. Původem pochází z maďarsky mluvící části rumunské Transylvánie.


Náš stánek si můžete objednat na jakoukoliv akci. Stačí když nám napíšete na níže uvedenou e-mailovou adresu. Otvor v ní není pro parádu, ale aby se těsto dobře propeklo a aby koláč rychle vychladl.


Kdysi je místní hospodyňky vozily do Vídně, kde. Věra Maříková kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny na 10. Na ruské sociální sítí Vkontakte v minulosti například sdílela konspirační teorie o napojení Jaroslava Kubery a teplické ODS na muslimskou menšinu ve městě.


For faster navigation, this Iframe is preloading the wand. Milují ho Češi i turisté z celého světa, ti ho považují za staročeskou pochoutku. Nechybí na žádném trhu, vánoční Praha nabízí trdelník na každém rohu. Pro prodejce je to zlatý důl. Prodává se za Kč, i když suroviny vyjdou na Kč!


Trdelník ovšem rozhodně není českým pokrmem. Do Čech se údajně dostal v 18. Józsefu Gvadányimu a jeho sedmihradskému kuchaři. Předchozí historie bude v rámci tohoto upgradu vymazána. Překlady, které si chcete zapamatovat a použít později, si proto uložte.


Trdelník historie

Zabýváme se výrobou trdelníků různých příchutí. Tato specialita má dlouholetou tradici hned v několika zemích světa. Náš mobilní stánek se bude nacházet na kulturních slavnostech nebo akcích, o kterých budete informováni předem v sekci Akce. Chladným ho nechalo i to, když se v Praze nedávno objevil trdelník plněný zmrzlinou.


Nedovede si prý představit, že by někdo dokázal sníst jeho obří trdelník naplněný čímkoliv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения