It is also true that the recipes differ in small details. Historie trdelníků sahá až do 18. Moravy usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto pochoutku. Odtud se s Maďary dostal do slovenské Skalice.
Kromě chuti totiž láká ke konzumaci tím, že je obvykle prezentován jako staročeský pokrm. Jenže skutečnost je poněkud jiná. V současnosti se používá převážně lidový název Tupník či Tupecník.
Je to tradiční krajové pečivo z kynutého těsta navinutého na bukový válec a pečeného nad žárem. Pekl se rodičkám do kúta a i dnes patří jako dobré jídlo k dobré zábavě. Nesmí chybět na všech kulinářských slavnostech, kde je znám jako vyhlášená specialita! Fotogalerie z přípravy našich trdelníků.
Pravda je, že trdelník pekli naši předci odedávna, i když v každém kraji vždy podle toho, co nabízela okolní příroda a co lidem nejvíce chutnalo. Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho historii. Jeho plody se však i nadále nazývají trdla. Poté se peče nad žárem a nakonec se obaluje ve směsi skořice, cukru, vanilky a oříšků.
Skořice jde nahradit i kakaem či kokosem. Název trdelník je odvozen od slova trdlo, což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče. Původem pochází z maďarsky mluvící části rumunské Transylvánie.
Náš stánek si můžete objednat na jakoukoliv akci. Stačí když nám napíšete na níže uvedenou e-mailovou adresu. Otvor v ní není pro parádu, ale aby se těsto dobře propeklo a aby koláč rychle vychladl.
Kdysi je místní hospodyňky vozily do Vídně, kde. Věra Maříková kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny na 10. Na ruské sociální sítí Vkontakte v minulosti například sdílela konspirační teorie o napojení Jaroslava Kubery a teplické ODS na muslimskou menšinu ve městě.
For faster navigation, this Iframe is preloading the wand. Milují ho Češi i turisté z celého světa, ti ho považují za staročeskou pochoutku. Nechybí na žádném trhu, vánoční Praha nabízí trdelník na každém rohu. Pro prodejce je to zlatý důl. Prodává se za Kč, i když suroviny vyjdou na Kč!
Trdelník ovšem rozhodně není českým pokrmem. Do Čech se údajně dostal v 18. Józsefu Gvadányimu a jeho sedmihradskému kuchaři. Předchozí historie bude v rámci tohoto upgradu vymazána. Překlady, které si chcete zapamatovat a použít později, si proto uložte.
Zabýváme se výrobou trdelníků různých příchutí. Tato specialita má dlouholetou tradici hned v několika zemích světa. Náš mobilní stánek se bude nacházet na kulturních slavnostech nebo akcích, o kterých budete informováni předem v sekci Akce. Chladným ho nechalo i to, když se v Praze nedávno objevil trdelník plněný zmrzlinou.
Nedovede si prý představit, že by někdo dokázal sníst jeho obří trdelník naplněný čímkoliv.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.