pátek 14. října 2016

Skladování brambor na balkoně

Skladování brambor v bytě: Nic není nemožné. Pokud patříte k zahrádkářům, kteří mají svůj kousek přírody mimo domov, nezoufejte. I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor. V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství.


Tento brambor se používá především v potravinách. Pro skladování brambor v zimě na balkoně doporučujeme používat pouze celé, zdravé a neporušené. V tomto případě nebude během skladování poškozen.


Co se týče způsobu skladování brambor na balkoně , je třeba vytvořit druh hrudníku nebo kontejneru. V obchodech i na trzích najdeme pytle brambor či jablek a nejednomu z nás některé druhy zachutnají a chtěl by se jimi zásobit na zimu. I bedničku s kořenovou zeleninou můžete přikrýt režným pytlem a strčit na balkon , nemáte-li sklep. Principy skladování v bytě.


Malou zeleninovou zahrádku si můžete založit i na úplně malém balkoně , lodžii či na terase, někteří odvážlivci to dokonce zkoušejí na okenním parapetu. Neobejdete se bez vhodných nádob, klíčová je častá zálivka a také odpovídající přihnojování. Pro pěstování brambor rozhodně nepotřebujete mít ani lán pole, ani velkou zahradu. Pracovník nejdříve změří teplotu brambor a pak na ně vhání vzduch o 2-°C nižší, a to tak dlouho, dokud je během několika dní postupně nedostane na skladovací teplotu. U sadbových brambor je 2-°C, u konzumních 4-°C.


Bez postupného ochlazování by brambory utrpěly šok a do jara by nevydržely. To přece není žádná věda, říkáte si? Co před samotným uskladněním? Máte kopu brambor a víte, že je nestihnete všechny spotřebovat.


Položte brambory na vrstvu novin na chladném, tmavém místě. Zvyšte teplotu na – stuňů Celsia, tedy lehce vyšší, než je normální teplota pro skladování. Nechte brambory v klidu. Po přibližně dvou týdnech slupka brambor zesílí a vyschne.


Oprašte z ní všechnu hlínu a nečistoty a uskladněte brambory stejně, jak. Když se nevětrá, tak se vlhkost vypařovaná z brambor sráží na zdech a může způsobovat plíseň,“ objasňuje Hana Střítecká. Také je vhodné sklep před přivezením brambor vysířit.


Nenechávejte tu brambory v uzavřených pytlích ani vysokých vrstvách, nemohly by totiž větrat. Ideální jsou bedýnky a. Domácí brambory vypěstované na zahradě nebo na balkoně chutnají mnohem lépe než kupované, o tom žádná! Právě je tu krátkodobá sezona raných brambor , tak bychom ji měli stoprocentně využít. Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají nové brambory menší, mají tenkou a světlou slupku, obsahují více vody.


Pokud nemrzne, mohou být brambory uloženy i na balkoně. Ale zase ve tmě, tedy nejlépe v bedně z neprůhledného materiálu. Brambory nesmějí zmrznout, protože po přejití mrazem zesládnou a jejich konzumace pak už není dobře možná.


Takže balkon se hodí pro skladování brambor jen tehdy, když jsou teploty nad nulou. Jenže často pak nastává problém s tím, kam krátkodobě uložit pár kilo brambor , které jsme si přivezli ze sklepa domů, do bytu ve vytopeném domku či paneláku – na balkoně či na terase mrzne, v bytě je zase příliš teplo. Hlízy v něm během krátké doby zpravidla začnou hnít, případně už koncem zimy klíčit. Květináč na pěstování brambor Potatoe-Pro od Waldbecku promění balkon nebo terasu na kousek bramborového záhonu a později vás potěší lahodnými vařenými nebo křupavými pečenými lahůdkami. Přírodopis přímo na balkoně : Od výhonku až po bramboru - I děti s trochou úsilí mohou pomoci při sázení hlíz.


Krechtování je tradiční metoda skladování venku a založení krechtu zvládne každý. Další rozměry se řídí množstvím (hmotností) brambor , které se chystáte skladovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения