středa 6. července 2016

Konzervace ovoce bez cukru

I naše prababičky si ještě musely poradit bez mrazáků, takže zavařování rychle kazícího se ovoce bylo i pro ně nutností. Pro dnešní hospodyňky je to už spíše koníček a radost. V souladu s heslem „vím, co jím“ vyrábějí marmelády, ale i šťávy nebo likéry z ovoce , které samy vypěstují nebo alespoň.


Zavařování ovoce bez cukru. Kompoty, ovoce ve vlastní šťávě a protlaky připravujeme podle obvyklých receptů, jen místo cukru použijeme podle chuti nebo v daném poměru umělá sladidla.

Příprava džemu je poněkud složitější, protože ke správnému rosolování je třeba správný poměr pektinových látek, kyselin a cukru. Nepřítomnost cukru jako konzervantu můžete nahradit i delším vařením ovoce či následnou sterilací. Sladkost výsledné marmelády můžete zvýšit i tím, že omyté, vypeckované a nakrájené ovoce dáte do hrnce se špetkou soli a bez vody vaříte pod pokličkou 30–minut.


Ve chvíli, kdy ovoce pustí vlastní šťávu. Začíná období, kdy se bude postupně rodit hodně ovoce a jistě jste někdy přemýšleli co s velkým množstvím meruněk, jaho třešní nebo jiného ovoce. Samozřejmě první co nás napadne je ho zavařit nebo udělat marmeládu.


Na receptech mi ale vadí, že obsahují šílené množství cukru , který není zrovna zdravý.

Jablka nebo hrušky nakrájíme na osminky a umístíme do hrnce. Ovoce před naplňováním do sklenic vaříme přibližně minut. Do ovoce není potřeba přidávat žádné konzervanty, zato můžete do sklenic přidat lněné semínko.


Tato metoda konzervace zajistí bezpečné několikaleté konzervování ovoce. Využijme tedy úrodu sezonního ovoce naplno a připravme si zdravé vitaminové zásoby na zimní měsíce. Přidat do jakéhokoliv sladkého ovoce cukr je pro mě naprostý nesmysl a navíc se to nedá jíst jak je to odporně sladké.


Jsou nejen lahodnou a zdravou svačinkou, ale také velkým zdrojem antioxidantů, minerálů, enzymů a dalších živin. Procesem sušení se z plodů odstraní voda, ovoce má potom vyšší obsah cukru , ale zároveň také vlákniny a dalších látek, které podporují trávení. Sušené ovoce je podstatnou součástí zdravé výživy.


Sterilace ovoce a zeleniny. Ovoce a zeleninu ukládáme do sklenic rovnoměrně. Zalijeme roztokem cukru , soli nebo octu a neprodyšně uzavřeme. Takové maliny se zakysanou smetanou jsou vynikající letní dezert, který si klidně můžete dát každý den, když budete mít chuť. Tohle oblíbené ovoce obsahuje jak více vlákniny než ostatní bobuloviny, tak zároveň minimum cukru , což je zvláště pro dietářky ideální kombinace.


Konzervace bez cukru a bez chemie.

Tento způsob konzervace je ideální pro letní jablka a všechny druhy slivoní. Pěkné zdravé ovoce zbavíme pecek či jader, poté je po menších množstvích vložíme do hrnce a na malém plameni uvedeme do varu. Vaříme je asi minut a poté ovocem plníme zcela čisté sklenice. Některé jsou omezeny na malé množství zmrazeného ovoce , někdo sklízí šťávy a kompoty. To znamená, že si musíte pouze vybrat správné recepty pro konzervování bobulí bez cukru.


Vitaminy v takovém předlisku jsou uloženy po dlouhou dobu. Ovoce pustí šťávu, kterou pak zcedíte a svaříte na hustý sirup. Teprve poté přidejte nakrájené ovoce a vařte už jen chvilku. Takto zachováte co nejvíce vitamínů a přirozenou chuť ovoce. Obvyklé množství cukru v marmeládách se rovná hmotnosti použitého ovoce.


Občas dokonce více, když použijete hodně. Ovoce vaříme přibližně minut, před naplňováním do sklenic. Užijte si ovoce po celý rok ve formě vysoce kvalitních kompotů bez přidaného cukru , pro které je použito ovoce výhradně z certifikovaného zemědělství. Je libo marmelády, džemy nebo povidla bez cukru a chemických želírovačů? Zdravé zavařování není žádná věda!


Ať už jste v zavařování úplný nováček, anebo už máte nějakou tu sklenici za sebou, máme pro vás osvědčené desatero tipů a ra jak zdravě zavařovat. Sladké chutě se ale vzdávat nemusíš. Cukr se dá naštěstí nahradit nízkosacharidovými sladidly jako je stévie nebo xylitol. Navíc, některé druhy ovoce jsou samy o sobě dostatečně sladké a vůbec není nutné dezerty z nich již přislazovat. Fit koláče a zákusky bez cukru si můžeš dovolit při budování svalů i při.


Nic se nekazí, jenom ta chuť je všelijaká, jenom ne sladká. Nejlepší z toho jsou třešně. Ne že bychom konzumovali tuny ovoce , ale když už chceme slazený čaj, dáváme si do nĕj trošku domácího filtrovaného zavařeného jablečného moštu.


Mošt zavařuji i ředĕný výluhem z kvĕtů bezu bez cukru , před konzumací ředíme. Také jablečným koncentrátem mírnĕ sladím přesnídávky z kyselejšího ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения