úterý 26. července 2016

Šalvějová tinktura

Využívala se při nachlazení, na dýchací soustavu, dásně a zuby. Používala se při nadměrném pocení. Využít ji můžete jak při nachlazení, angíně, kašli, tak i při zánětech ústní dutiny, krku, ale i při aftech ke kloktání, nebo při krvácení zubů a dásní, odhaleném krčku či jiném zánětu.


Podrcené listy šalvěje se naloží na dní do silnější pálenky, nejlépe lihu. Látky v šalvěji, které působí protizánětlivě, jsou lépe rozpustné v alkoholu, než jen ve vodném horkém nálevu.

Proto při zánětlivých potížích je lepší užívat tinkturu. Stačí jedna čajová lžička do. Nádobu uzavřeme a necháme odstát dní. Pak tinkturu přecedíme a užíváme podle potřeby.


Tinktura (extrakt) z natě šalvěje lékařské. Pavlovy bylinné kapky). Snižuje tvorbu mateřského mléka.


Přírodní bylinný extrakt z natě léčivé rostliny šalvěje lékařské pro hormonální rovnováhu a menopauzální komfort, při padání vlasů, proti pocení, pro přirozenou obranyschopnost a normální stav dýchacího systému.

Další možností léčebného využití šalvěje je výroba tinktury. Připravte si kvalitní pálenku a do ní přidejte nakrájenou kvetoucí nať, macerujte asi jeden měsíc, poté tinkturu přeceďte. Užívejte krátkodobě asi 2x denně kapek při angíně, viróze. Ale ideální je na kloktání dutiny ústní a hrdla při zánětech. Občas nádobou zatřeseme.


Po měsíci tekutinu slijeme a užíváme vnitřně nebo zevně v přiměřeném množství. May Šalvěj má silné antibiotické vlastnosti a působí proti množství mikrobů, například při zánětech močových cest, angíně, zánětech zažívacího traktu a proti gynekologickým zánětům. Zevně je účinná na rány a ekzémy a také jako kloktadlo nejen při angíně, ale i aftech. V lékárnictví se tinktury používaly už ve středověku.


Jejich výhodou je totiž trvanlivost a vysoký obsah účinných látek. Jeden díl nařezaných bylinek nebo pupenů se zalije pěti díly. Pro individuální magické využití. Bylinné produkty macerované v lihu.


Použití: šalvěj je známá magická bylina, vhodná pro magii léčení, podporu psychických sil a moudrosti, k věštění. Pomocnou látkou je ethanol (součást šalvějové tinktury). Jak přípravek Florsalmin vypadá a co obsahuje toto balení Zelenohnědá až hnědá kapalina silně aromatické vůně a nahořklé, až svíravé chuti.

Velikost balení: ml. Domácí česneková tinktura Hofmannová Kamila 18. Dobrý den, dnes jsem po dnech scedila česnekovou tinkturu, na kterou jsem použila konzumní líh. Poslední týden tato směs česneku a líhu získala kalnou nahnědlou barvu, tak jsem na rozpacích jestli to není špatně, protože jsem to místo týdnů nechala. Z šalvěje se dále připravuje tinktura , na kterou budete potřebovat zhruba g řezané šalvěje a 5ml destilátu.


Vše smícháte a uzavřete do lahve. V této formě necháte odpočívat dní ve tmě při pokojové teplotě, pouze občas protřepete. Tato tinktura je rovněž vhodná proti pocení. Náš tip: Pokud k dobromysli přidáte navíc 3-snítky meduňky lékařské (Melissa officinalis), pomůže vám šalvějová tinktura navíc i proti zaraženým větrům. Jestliže místo meduňky použijete dobromysl obecnou (Origanum vulgrais), bude tinktura účinná navíc i proti křečím, které střevní potíže často doprovázejí.


V souladu s matkou přírodou a pod dohledem odbornice na alternativní medicínu paní Anety Benediktové pro vás připravujeme léčivé čaje a tinktury z nejrůznějších bylin. Zubařka doporučovala ji ředit, já ji používala neředěnou (už nevím proč). Pusu jsem měla takovou, že jsem ji nemohla pořádně otevřít a jíst, tinktura skvěle pomohla. Diviznová tinktura – recept.


Postačí čerstvých květů divizny velkokvěté. Pro výrobu tinktury je důležité, aby došlo ke sklizni zdravých bylin, které jsou v plném květu. Pro aromatizaci může být přidán hřebíček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения